Alexandru Tănase, despre eliberarea lui Vlad Filat din penitenciar și surpriza care poate apărea

17 ianuarie 2020, ora 08:01

Ex-ministrul Justiției și fostul coleg de partid al lui Vlad Filat, Alexandru Tănase, îi critică pe cei care se arată nemulțumiți de decizia instanței de judecată prin care s-a dispus ca fostul premier să fie eliberat din detenție înainte de termen. Tănase afirmă că decizia a fost luată în baza legii și nu crede că cineva ar fi influențat-o, mai ales din afara țării.

Dl Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze anumite prevederi legale și avocații săi au știut cum să facă lucrul ăsta. Au făcut o treabă foarte bună și au obținut această schimbare de sentință. Nu căutați conspirații la nivel Putin, Merkel, Obama sau Papa de la Roma cine l-a scos pe Filat din pușcărie. El a ieșit din cauza că legea a permis acest lucru și nu este nimic grav în asta. Ce câștiga societatea dacă dl Filat se afla în continuare în pușcărie? Care era beneficiul public? Care e pericolul ca acea parte din pedeapsă care i-a fost comutată pentru condiții degradante în penitenciarul 13  să fie ștearsă?”, a întrebat Alexandru Tănase în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la „N4”.

Acesta îi critică pe lidera PAS, Maia Sandu, dar și pe președintele Igor Dodon pentru că „s-au grăbit cu toate aceste comentarii pe care le-au făcut” după eliberarea lui Vlad Filat.

Alexandru Tănase le recomandă tuturor să aștepte deciziile Curții Europene pentru Drepturile Omului în cazul Filat și bănuiește că la Strasbourg am putea avea surprize.

„Să nu uităm că dl Filat a depus câteva cereri la CtEDO. Le sugerez tuturor care încearcă să speculeze, am văzut și ministrul Justiției s-a dat cu părerea, să aștepte să vedem ce va spune CtEDO, să nu aibă o mare surpriză. Aceste constatări legate de calitatea procesului de care a avut parte Filat să vină la CtEDO și atunci deciziile care au stat la baza condamnării sale, toate vor trebui să fie revizuite”, crede Tănase, referindu-se la faptul că procesul de judecată a fost închis în cazul Filat, i s-a refuzat audierea unor martori și „o groază de încălcări de procedură”.

„În caz de revizuire, cazul se judecă în alt complet, de alți judecători și deja în condiții de transparență și atunci s-ar putea să fie altă soluție”, a explicat Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale.

Amintim că , pe 3 decembrie, judecătorul Victor Rațoi de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a admis demersul administrației Penitenciarului nr. 13 și l-a liberat înainte de termen pe fostul premier Vlad Filat, cu termen de pedeapsă neexecutat de 2 ani, 11 luni și 3 zile.

Ulterior, noua administrație a Penitenciarului nr. 13 a depus recurs la Curtea de Apel Chișinău, care va fi examinat pe 29 ianuarie.  Judecătorul desemnat pentru examinarea recursului este Igor Mânăscurtă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram