Comisia Europeană vrea impunerea unei interdicţii temporare asupra tehnologiilor de recunoaştere facială utilizate atâta de sistemele publice, cât şi în cele private.

Potrivit unui document al Comisiei, reglementările ar putea include “o interdicţie temporară pe utilizarea tehnologiilor de recunoaştere facială în spaţiile publice”.

De asemenea, documentul stipulează faptul că: “utilizarea tehnologiilor de recunoaştere facială de către actorii privaţi şi publici, în spaţiile publice, va fi interzisă pentru o perioadă limitată (ex. 3-5 ani), timp în care poate fi identificată şi dezvoltată o metodologie fără cusur pentru evaluarea impactului acestei tehnologii, şi pentru dezvoltarea unor posibile măsuri de management ale riscurilor”.

Printre motivele pentru care Comisia ia în calcul acest plan au legătură cu regulamentul GDPR (General Data Protection Regulation). Potrivit acestuia, cetăţenii europen”Cetățenii au dreptul de a nu fi supuși unei decizii bazate doar pe procesarea automatizată” – există, însă, şi excepţii de la această regulă, informează b1.ro.

În situaţia în care proiectul se va şi concretiza, el ar putea stopA (temporar cel puţin) planurile unor state-membre care deja au luat în calcul implementarea acestei tehnologii la scară largă. Germania, de exemplu, intenţiona să introducă tehnologoa de recunoaştere facială în 134 de staţii de tren şi 14 aeroporturi. Iar Franţa are planuri de a permite implementarea tehnologiei în camerele video.

Comisia ar urma să publice versiunea finală a propunerii la sfârşitul lunii februarie.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!