Actuala guvernare nu a renunțat la evaluarea procurorilor și își propune ca prioritate revigorarea sistemului procuraturii, a dat asigurări ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, după acuzațiile lansate astăzi de președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu și deputatul Sergiu Litvinenco.

Ministrul se arată surprins de poziția PAS-ului, care invocă o tentativă de preluare a controlului politic asupra justiției.

„Constat o incoerență de mesaj. Or, pe de o parte se critică dorința de a evalua sistemul pentru curățarea acestuia de judecători corupți, iar pe de altă parte, se invocă că trebuie de curățat și sistemul Procuraturii… Abordarea publică a instrumentului de evaluare, ca fiind o tentativă de preluare a controlului asupra justiției nu are niciun substrat factologic rezonabil. În schimb, mă obligă să-mi pun întrebarea asupra scopului real urmărit de către fosta guvernare care a promovat instrumentul de evaluare al judecătorilor într-o formulă vădit politizată și vădit contrară Constituției RM și standardelor internaționale”, a scris Nagacevschi pe Facebook.

Ministrul neagă interesul politic și amintește că procesul urmează să fie monitorizat de partenerii de dezvoltare, iar Comisia de monitorizare urmează să aibă în componență 5 experți internaționali și 5 experți naționali din afara sistemului politic.

„Îndemn toți actorii politici să se consolideze asupra scopului comun, să promoveze politici în interesul țării și nu în interes îngust de partid”, le-a transmis Nagacevschi reprezentanților PAS.

Președinta PAS Maia Sandu și deputatul Sergiu Litvinenco au adus astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe acuzații în adresa actualei guvernări. Aceștia și-au arătat nemulțumirea față  de prevederile proiectului de lege privind noua evaluare a judecătorilor și au spus că președintele Igor Dodon ar încerca să preia controlul asupra justiției.

Sandu și Litvinenco, nemulțumiți de noua evaluare a judecătorilor. „Partidul Socialiștilor a încercat de mai mult timp să preia controlul asupra justiției”

 

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!