/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Sandu și Litvinenco, nemulțumiți de noua evaluare a judecătorilor. „Partidul Socialiștilor a încercat de mai mult timp să preia controlul asupra justiției”

20 ianuarie 2020, ora 11:30

Președinta PAS Maia Sandu și deputatul Sergiu Litvinenco au adus mai multe acuzații în adresa actualei guvernări. Aceștia sunt nemulțumiți de cum va decurge noua evaluare a judecătorilor și spun că astfel președintele Igor Dodon ar încerca să preia controlul asupra justiției.

Actuala Guvernare compromite reforma justiției în totalitate. Astfel, încearcă să subordoneze și mai mult justiția intereselor politice. Propunerile Guvernului lui Dodon, așa cum apar în concept în proiectul de lege făcut public, prezintă o deviere majoră de la reforma justiției, promovată de noi. Evaluarea procurorilor a fost în general exclusă”, a spus într-o conferință de presă Maia Sandu.

„Mecanismul care se propune prin două documente făcute publice de către actuala Guvernare este foarte periculos. Este cert că nu se propune nici o evaluare externă și extraordinară. Despre procurori în general nu se vorbește nimic. Este clară intenția și există riscuri mari să avem o subordonare totală a justiției în raport cu actuala Guvernare”, a precizat deputatul Sergiu Litvinenco.

În opinia Maiei Sandu, judecătorii și procurorii trebuiau să fie evaluați, în partea legată de profesionalism și pe integritate, de către persoane independente și din afara țării.

Actuala Guvernare abandonează ideea unei evaluări extraordinare și propune o evaluare simplă a judecătorilor, evaluare pe care o vor face tot oameni din sistem”, a mai menționat președinta PAS

Sandu și Litvinenco susțin că la fel de periculos este și faptul că în urma evaluării judecătorilor mai mulți magistrați ar putea rămâne fără funcție.

„La fel de grav este faptul că mecanismul propus poate fi folosit împotriva judecătorilor care nu îndeplinesc comenzi politice. Astfel, se propune ca evaluarea să fie făcută de către un colegiu subordonat CSM”, a spus Sandu.

„Judecătorii care sunt la moment în sistem și din puținii care sunt integri, s-ar putea să ne pomenim în situația că anume acești judecători sunt excluși din sistem. Iar cei care au probleme de integritate s-ar putea să rămână în sistem”, a adăugat Litvinenco.

În replică, prim-ministrul Ion Chicu a spus că: „Dacă dumnealui consideră că cei cinci experți europeni care vor crea comisia de evaluare au de gând să pună sub controlul nu știu cui justiția, atunci să se adreseze lor direct”.

Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul Justiției, Comisia de monitorizare va fi constituită din zece membri. Cinci dintre ei vor fi propuși de către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova și ceilalți cinci membri urmează a fi selectați de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului.

Dacă în partenerii de dezvoltare noi avem încredere, în comisia juridică mai puțin” a punctat deputatul Litvinenco.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram