/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/DOC/ Ministerul Finanțelor a dat explicații despre creditul de 500 mil de dolari promis de Rusia pentru R. Moldova  

missing
21 ianuarie 2020, ora 10:00

Ministerul Finanțelor a răspuns la solicitarea deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Dumitru Alaiba ce vizează creditul de 500 de milioane de dolari despre care a vorbit premierul Ion Chicu în luna noiembrie, când s-a întors de la Moscova, unde a purtat discuții cu omologul său rus Dmitri Medvedev.

Instituția nu a putut spune nimic concret despre condițiile de creditare, rata dobânzii și alte comisioane, în ce valută ar urma să fie acordat împrumutul,  dacă este acesta condiționat sau nu și pentru ce proiecte ar urma să fie utilizați banii.

După răspunsul primit de la Ministerul Finanțelor, deputatul Alaiba a scris pe blogul său câteva concluzii:

„În cadrul vizitei la Moscova, Ion Chicu a „obținut acordul principial” al părții ruse. Deci, este solicitarea moldovenilor. Să mă contrazică dacă e greșit și să spună mai clar data viitoare.

Rata dobânzii și alte comisioane – nu se știe, împrumutul deja e anunțat ca și fapt împlinit. Unica asigurare la două luni după anunț – „condițiile să fie comparabile cu alte împrumuturi”. Care împrumuturi anume – tot mai vag. Mai prudent ar fi condițiile împrumutului rusesc să fie comparabile cu alternativele disponibile azi, nu cu alte credite de cinci ani în urmă. Domnul Chicu se rățoiește că dacă FMI va impune condiții inacceptabile, va urma o pauză în relațiile cu FMI. Despre împrumutul din Rusia nu e prea îndrăzneț să spună ceva de acest gen. Asta, la fel, mă îngrijorează.

Valuta creditului – informația este omisă. Înțeleg că Ministerul Finanțelor nu știe și nu poate răspunde. Un împrumut în ruble este riscant și deci inacceptabil. De la independență, noi ne-am împrumutat doar în dolari și euro. Cu o singură excepție nefericită, din câte știu.

Lista proiectelor nu a fost oferită. Deduc că Guvernul nu deține această informație la moment. Dacă, atunci când luăm guvernarea, se dovedește că această informație a existat, dar nu a fost prezentată, va însemna că Guvernul a încălcat legea. Va trebui să țin minte.

Împrumutul nu va fi unul condiționat. Cel puțin, Guvernul nu se așteaptă ca să fie cazul, altfel menționau asta. Noi nu am accesat împrumuturi condiționate de ceva timp, pentru că ele sunt scumpe. „Împrumutul condiționat” ar însemna că doar companii rusești vor avea dreptul să presteze serviciile de construcție. În acest caz, riscul de corupție și de lucrări efectuate necalitativ, ar fi unul imens. Dacă împrumutul este unul condiționat, există probabilitatea că Dodon prin acest împrumut pur și simplu va dezvolta încă o afacere pentru Chaika (sau cineva ca el), care va veni să execute lucrări proaste câștigate netransparent. Amintiți-vă de lucrările efectuate la Sochi cu ocazia olimpiadei”.

Dumitru Alaiba atenționează că ne-am putea trezi cu un acord de împrumut semnat cu Rusia scos pe neprins de veste și votat cu ochii închiși de coaliția de guvernare.

Deputatul mai atrage atenția la problemele economice pe care le are Federația Rusă și nu ar exista o logică ca aceasta să împrumute bani altor state.

Este mincinos să pui semnul egalității între Rusia și UE/SUA, așa cum face Igor Dodon. Mai jos vedeți încă o dată cum arată economia mondială. Pentru a vedea Rusia mai bine în acest grafic, utilizați lupa. Și haideți să scăpăm de iluzii”, a îndemnat Dumitru Alaiba.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram