/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Igor Dodon, despre datoriile „Air Moldova”: „Cum au fost așa și sunt”. Investitorul a făcut recent o promisiune autorităților

missing
21 ianuarie 2020, ora 11:28

Autoritățile nu au decis deocamdată cum vor proceda în cazul companiei „Air Moldova” care a fost privatizată în condiții dubioase. Președintele Igor Dodon a anunțat după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat subiectul, că investitorului i-a fost oferit un termen pentru a redresa situația la companie, altfel statul va cere rezilierea contractului de privatizare.

Dodon a declarat că investitorul s-a angajat la privatizare să achite toate datoriile pe care le avea „Air Moldova”, în valoare de 1,2 miliarde de lei. Acestea a r fi fost achitate, dar între timp s-au acumulat altele.

„Ei raportează că din 1,2 miliarde au achitat un miliard, dar în realitate au datorii față de alții de 1,1 miliarde lei… Datoriile cum au fost așa și sunt. S-au schimbat de la firmele astea, la celelalte”, a comentat Igor Dodon.

Președintele a precizat că agentul economic a purtat recent discuții cu reprezentanții statului și ar fi promis că va investi în capitalul social al companiei și i-a fost acordat un termen pentru a redresa situația.

Potrivit informațiilor prezentate la Consiliul Suprem de Securitate, „Air Moldova” are deja vândute bilete în avans în valoare de 70 de milioane de lei.

Amintim că, la începutul lunii octombrie 2019, a fost făcută o schimbare radicală în structura asociaților companiei „Civil Aviation Group”, care a privatizat „Air Moldova”, achitând un preț de 50 de milioane de lei și asumându-și obligațiunea de a acoperi datoriile de 1,25 miliarde de lei. „Blue Air Aviation” din România, care deținea 49% din capitalul „Civil Aviation Group” a cedat pachetul afaceristului Dzintars Pomers din Letonia.

Anterior, Curtea de Conturi a prezentat un raport asupra activității „Air Moldova” după privatizare. Auditorii au constatat că aceasta avea datorii de 5,9 milioane de lei la bugetul de stat. Controlul a scol la iveală că peste un miliard de lei din totalul datoriilor companiei a fost achitat într-un singur an din banii câștigați din activitatea companiei și nu din investițiile cumpărătorului, așa cum prevedea contractul de privatizare.

„Air Moldova” este vizată și într-un dosar penal inițiat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. În luna septembrie, procurorii anunțau că s-a aplicat sechestru pe capitalul statutar al companiei, fiind pus arest pe bunuri în valoare de 301,6 milioane de lei.

„Air Moldova” are datorii de milioane față de stat. Cei care au privatizat întreprinderea nu și-au respectat obligațiunile

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram