/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Proiect nou în Chișinău! Va fi aplicat în câteva grădinițe, școli și spitale

missing
22 ianuarie 2020, ora 11:39

Câteva instituții publice cu menire socială din Chișinău vor beneficia de un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie (EMIS). Proiectul va fi  dezvoltat cu suportul PNUD Moldova, finanţat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF)  în cadrul unui program mai larg „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”.

Pentru început, EMIS va fi lansat în câteva şcoli, grădiniţe și spitale, pentru ca ulterior să fie extins la nivel urban. Instituțiile vor fi selectate în echipă cu autoritățile publice locale din Chişinău.

În clădirile selectate urmează a fi instalate contoare smart care vor transmite continuu date despre consumul de energie pe platforma web www.emis.md. EMIS permite monitorizarea continuă, de la distanţă, a consumului de apă, precum şi de energie electrică şi termică. Sistemul inteligent generează alerte în cazul consumurilor peste normă de resurse energetice şi permite intervenţia rapidă în caz de avarii sau de consum fraudulos de energie. EMIS dezvoltă de asemenea rapoarte statistice despre consumul real de energie pe perioade concrete.

Sistemul permite reducerea și controlul costurilor legate de energie și apă, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, consolidarea responsabilității sociale, asigurarea monitorizării și controlului tuturor variabilelor care afectează performanța energetică a instalaților și clădirilor în ansamblu. Totodată, asigurarea funcționării unui EMIS eficient depinde de angajamentul continuu al factorilor de decizie de toate nivelurile”, a declarat Simion Berzoi, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul proiectului „Oraşe verzi durabile”.

EMIS a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în 2006 și este folosit în prezent în peste 13.000 de clădiri publice din ţară. Ulterior, modelul EMIS a fost replicat și în Bosnia, Herțegovina, Serbia.

Un grup de dezvoltatori ai sistemului EMIS din Serbia se află acum la Chișinău vor avea astăzi întrevederi cu conducerea Primăriei mun. Chişinău și reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Pe 23 ianuarie, experţii vor prezenta managerilor energetici din toată ţara modul de funcţionare al sistemului EMIS, experienţa şi rezultatele implementării acestuia în Serbia.  Sesiunea de instruire a managerilor energetici va avea loc la Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani, în perioada 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln dolari, dintre care 2,64 mln sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 dolari – de PNUD Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram