/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Prima reacție a proprietarilor „Air Moldova” după acuzațiile aduse la ședința Consiliului Suprem de Securitate: „Încetați presiunile politice”

23 ianuarie 2020, ora 11:26

Proprietarii companiei „Air Moldova” cer autorităților să înceteze presiunile politice, pentru ca operatorul aerian să-și poată continua activitatea și să realizeze investițiile promise la privatizarea companiei de stat.

Deși șeful statului Igor Dodon a anunțat după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate că cei care au privatizat „Air Moldova” nu și-au respectat obligațiunile contractuale și nu au făcut investițiile promise, având în prezent și o datorie de peste un miliard de lei, investitorii acuză statul că nu și-a îndeplinit obligațiunile asumate cu privire la majorarea capitalului statutar cu 151 de milioane de lei.

„Fondatorii „Civil Aviation Group” au achitat peste 80% din datoriile companiei de stat „Air Moldova”.  Pe lângă datoriile de bază au fost achitate chiar și penalitățile și procentele pentru datoriile  față de întreprinderile de stat „Moldatsa”, „Autoritatea Aeronautică Civilă” și Serviciul Fiscal, în valoare de 24 milioane de lei, care nu erau prevăzute în contractul de privatizare. Investitorii au redus semnificativ datoriile față de partenerii externi și, de asemenea, au restructurat datoriile existente”, se spune într-un comunicat de presă emis de „Air Moldova”.

Operatorul aerian precizează că a realizat investiții în valoare de 181 milioane de lei în anul 2019 și cere „încetarea atacurilor din partea statului”, pentru a-și putea continua activitatea.

„Punerea sub sechestru a capitalului statutar și a activelor companiei nu o singură dată au afectat negativ implementarea planului de dezvoltare în continuare a „Air Moldova”.  Atacurile din partea structurilor de stat continuă să creeze un climat  investițional neprielnic și pun în dificultate dezvoltarea companiei aeriene”, adaugă reprezentanții „Air Moldova”.

Amintim că, în septembrie 2019, Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA) şi Procuratura Anticorupţie au anunțat că a fost aplicat sechestru în valoare de 301,6 milioane de lei pe capitalul statutar al companiei „Air Moldova”, în cadrul unui dosar penal inițiat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea companiei „Air Moldova”.

Sechestru de peste 300 de milioane de lei la compania „Air Moldova”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram