/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Creșterea prețurile la carburanți, analizată astăzi la Guvern. Consiliul Concurenței nu a găsit probe care să indice înțelegeri de cartel

missing
24 ianuarie 2020, ora 12:12

La Guvern a avut loc prima ședință a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor. Premierul a semnat anterior o dispoziție de formare a grupului de lucru sub conducerea vicepremierului Serghei Pușcuța, care are misiunea de a monitoriza evoluția prețurilor pe piață pentru grupurile de produse social importante. Grupul de lucru va avea ședințe bisăptămânale.

Prima chestiune pe care o va analiza e legată de creșterea prețurilor la carburanți. Va fi  examinată eficiența reglementărilor naționale aplicate de regulatori pentru a înțelege ce aspecte pot fi îmbunătățite, astfel încât să fie împiedicate înțelegerile de cartel și creșterea orchestrată a prețurilor.

Reprezentantul Consiliului Concurenței a informat că a colectat informații pentru a identifica probe de existență a înțelegerilor de cartel, dar nu ar fi identificat până în prezent astfel de acțiuni.

„CC cunoaște aspecte care demonstrează indirect că înțelegeri pot exista”, a spus reprezentatul Consiliului Concurenței.

Premierul Ion Chicu a spus că este îngrijorat de eficiența activității CC, care are o echipă de 130 de specialiști, dar nu este capabilă să identifice și să combată eficient înțelegerile de cartel.

Directorul ANRE, Ștefan Creangă, a informat că instituția verifică doar un parametru – respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală a petroliștilor. Creangă a menționat că rentabilitatea stabilită de lege poate fi ușor evitată prin creșterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie să intervină. Acesta mai spune că mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient.

În finalul ședinței, Ion Chicu a solicitat instituțiilor responsabile să examineze timp de o săptămână efectele modificării abordării în cazul reglementării prețurilor pentru produsele petroliere.

Nu cred că e corect să lăsăm la discreția agenților economici formarea prețurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influențez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceți această analiză urgent și să veniți cu propuneri. Cotațiile pentru motorină au scăzut, accizul a crescut nesemnificativ, iar prețul de vânzare a motorinei a crescut esențial. Vă rog să găsiți unde operatorii economici ascund o parte mare a veniturilor”, a cerut premierul.

În prezent, 123 de agenți economici dispun de licență pentru comercializarea produselor petroliere prin 710 stații de alimentare.  În structura vânzărilor, 70.3 % revine motorinei, 20.8%  benzinei și 8.9% gazului lichefiat.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram