Corupția rămâne o problemă serioasă care continuă să ne „macine” societatea. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de IRI, 18% dintre moldoveni se declară afectați de acest fenomen. Rezultatele arată că cele mai multe cadouri și cea mai multă mită se oferă în spitale, universități și polițiștilor.

74% dintre persoanele intervievate au spus că în ultimele 12 luni s-au văzut nevoiți să dea mită sau cadouri angajaților din spitale, 27% au recunoscut că au dat mită profesorilor, iar 26% celor din poliție.

La baza corupției stă sărăcia, susțin 32% dintre respondeți, lipsa supravegherii fenomenului din partea Guvernului, săun 29% dintre oameni, în timp ce 18% consideră că fenomenul corupției este alimentat și de acțiunile oamenilor de afaceri și oligarhilor.

Mai mult, potrivit respondenților, corupția se regăsește și la nivel de Guvern. Astfel, 78% dintre oameni cred  Guvernul servește intereselor anumitor grupuri, în timp ce doar 14% cred că Executivul funcționează în folosul tuturor cetățenilor.

Sondajul a fost realizat în perioada 16 noiembrie-9 decembrie 2019, pe un eșantion de 1 204 persoane și are o marjă de eroare de 2,8 la sută.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!