Intenția Guvernului de a scoate la privatizare întreprinderea de stat monopolistă „Metalferos” nu este un proastă, pentru că statul va avea de câștigat dacă aceasta va fi cumpărată de un investitor de bună-credință care o va dezvolta, dar există riscul ca instituția să ajungă pe mâna celor care au dus-o spre faliment în ultimii ani, atenționează expertul economic Veaceslav Ioniță.

Statul are o întreprindere pe care nu a controlat-o. Nu este cel mai grav că se va vinde, cel mai important este prețul. O întreprindere cum este „Metalferos” dacă va fi privată, veniturile pe care le va aduce statului de la o activitate eficientă vor fi mult mai mari decât veniturile actuale acumulate, impozite și dividente. Noi nu vom pierde bani, noi vom câștiga bani dacă va fi un proprietar de bună-credință, care într-adevăr va dezvolta întreprinderea.

„Îngrijorarea mea este că va fi cumpărată de cei care ani de zile au falimentat întreprinderea. Mă tem că se va vinde la un preț nu tocmai corect. La noi toate privatizările au fost făcute pe sub masă. Timp de 25 de ani, eu nu-mi aduc aminte nici de o privatizare corectă în R. Moldova”, a comentat Veaceslav Ioniță solicitat de TV8.md.

Expertul crede că privatizarea companiei ar putea contribui și la distrugerea monopolului de pe piața metalelor feroase.

Din păcate, timp de mulți ani, „Metalferos” a distrus orice concurență de pe piață și a creat un monopol prin care câștigător nu era statul, dar erau niște companii din jurul „Metalferos”-ului. Acest lucru a dăunat economiei noastre. Dacă s-ar privatiza, sper că vom avea, în sfârșit, o concurență normală pe această piață”, a adăugat Ioniță.

Acesta are și o recomandare pentru Guvern: să facă procesul de privatizare cât mai transparent și să nu-l facă rapid.

„Sper că nu este cunoscut din start câștigătorul”, și-a manifestat îngrijorarea Veaceslav Ioniță.

Premierul Ion Chicu a anunțat în această dimineață că „Metalferos” va fi scoasă la privatizare în anul curent. În 2018, întreprinderea a fost printre cele mai profitabile din cele pe care le administrează statul și a adus venituri  de 46 milioane de lei.

Guvernul va scoate la privatizare întreprinderea „Metalferos”. Premierul Chicu: „Cu un monopol în țară mai puțin”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!