„În următoarele patru-cinci luni, R. Moldova va primi 168 de ambulanțe noi, care vor fi repartizate în toate raioanele țării”, a anunțat cu mare fast Igor Dodon, după ședința de azi dimineață cu premierul Ion Chicu. Este vorba despre ambulanțele vizate într-un dosar penal și care au fost anterior dur criticate de ex-ministra Sănătății Ala Nemerenco. 

În august, Nemerenco declara că va insista pe rezilierea contractului semnat cu firma din Turcia, care câștigase licitația și urma să livreze ambulanțele în R. Moldova. Acestea costă 12 milioane de euro, bani luați cu împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pe timpul Guvernului Filip.

În perioada 27-29 iunie 2019, un grup de specialiști  s-a deplasat în orașul Adana din Turcia pentru inspectarea și constatarea corespunderii tehnice a ambulanțelor și dotării cu utilaj și aparataj medical a unităților sanitare de marca „Ford” ce urmau a fi livrate în țara noastră.

„A fost comisia, a văzut ambulanțele și sunt sub orice critică”, a declarat Ala Nemerenco la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

Aceasta s-a arătat indignată și de prețurile pe care s-au pregătit să le achite autoritățile pentru ambulanțe „Ford” achiziționate pe timpul Guvernului Filip.

„Eu văd prețurile la ambulanțe. Cele simple de la 60 de mii de euro și până la 79 de mii. Noi trebuia să cumpărăm niște ambulanțe bombonică la acest preț, dar nu ceea ce este acolo inclus”, comenta Nemerenco.

Potrivit contractului, firma din Turcia urmează să asambleze și să trimită în R. Moldova 168 de autosanitare: 35 de ambulanțe de terapie intensivă (de tip C) și 133 de ambulanțe pentru acordarea primului ajutor medical (de tip B).

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!