/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ O nouă rundă de discuții despre evaluarea judecătorilor. Jurnaliștii, dați afară de la reuniune

missing
27 ianuarie 2020, ora 21:59

O nouă rundă de discuții despre evaluarea judecătorilor, la sediul Ministerului Justiției. Adevăratele dezbateri însă au început doar după ce jurnaliștii au fost dați afară din sală. Li s-a permis să asiste la primele discursuri ale principalilor participanți la discuții. Ambasadorul american a declarat că încă așteaptă o reformă a reală a justiției, așa cum au arătat Statele Unite după ce i-au interzis lui Vladimir Plahotniuc și familiei sale să mai primească viză de ședere.

„Prima rundă de deschidere a luat sfârșit. În continuare, rugăm presa, care a și fost informată că filmări vor avea doar la această rundă, să-și deconecteze camerele și poate să ia loc în sală, să asculte discuțiile care vor avea loc”, a spus ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Doar că indicațiile ministrului nu au fost respectate de unii subalterni, care au somat jurnaliștii să părăseasca sala. Până să se ajungă la acest moment, vorbitorii au ținut discursuri despre starea justiției și reformele ce arată mai bine pe hârtie, decât în realitate.

„Am eșuat crearea unui sistem independent de justiție în țara noastră și este trist să recunosc că o mare parte a sprijinului financiar oferit Republicii  Moldova, de către partenerii internaționali precum și din partea SUA, a mers niciunde”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi.

Și ambasadorul american mai speră că în sectorul justiției se va produce o reformă reală, aducând exemplul Statelor Unite care, recent, l-au desemnat public pe Vladimir Plahotniuc pentru implicare în acte de corupție.

„Mulți dintre voi cunosc faptul că sunt un optimist neclintit și cred în perspectivele și o reformă reală a justiției după cum au arătat acțiunile impuse lui Vlad Plahotniuc în această lună”, a declarat Dereck Hogan, Ambasadorul SUA în Moldova.

„Partenerii internaționali doresc să vadă mai multe reforme, la fel ca și populația dumneavoastră. 16,47 -16,56 Trebuiesc acțiuni comune pentru a preveni corupția, să punem punct pe justiția selectivă, care este o provocare”, a spus Alan Purcell, asistent interimar adj. al secretarului de stat, SUA.

Declarațiile au răsunat la o nouă reuniune a grupului comun de lucru privind consolidarea statului de drept dintre țara noastră și Statele Unite. La discuții au participat mai mulți experți, reprezentanți ai societății civile și deputați. Printre subiectele abordate se regăsește evaluarea judecătorilor și a procurorilor, dar și conceptul de reformă al justiției. Acum câteva zile, invitat la Europa Liberă, ministrul Justiției a precizat că evaluarea va avea loc ca element cheie al unei noi reforme a justiției, dar a recunoscut că nu știe deocamdată când și în ce mod se va face. Pregătirea noii reforme va fi monitorizată de un grup de experți ai Consiliului Europei, invitați în Republica Moldova.

 

DISCUȚII, DEPARTE DE OCHII PRESEI

Dialog comun R. Moldova–SUA, la ministerul Justiției. Jurnaliștii au fost dați afară de la reuniune

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram