/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/INFOGRAFIC/ Cifre record la exporturile de vinuri moldovenești în 2019

28 ianuarie 2020, ora 11:31

Exporturile de vinuri moldovenești au ajuns cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani. Vinul a ajuns în 67 de țări ale lumii, iar vânzările au depășit suma de trei miliarde de lei anul trecut, cu 9,2% mai mult față de anul 2018, arată datele  Oficiului Național al Viei și Vinului.

Anul trecut, Republica Moldova a exportat 156 674 milioane de litri de vin. Din totalul volumului exportat, vinurile liniștite dețin o cotă de 94%, divinurile și distilatele – 3%, vinurile fortificate – 2%, iar spumantele – 1%.

România continuă să fie o piață strategică și se află în fruntea clasamentului țărilor care importă vin moldovenesc. Peste Prut au ajuns anul trecut peste 6 milioane de litri de vin. Următoarele țări din top sunt Polonia și Rusia, unde au fost exportate câte 5,6 milioane de litri de vin.

Exporturile de vin în vrac au înregistrat o creștere semnificativă în anul 2019 și au depășit 108 milioane de litri. Principala destinație a exporturilor de vin în vrac rămâne a fi Belarus, piață care deține 43% din total cantității de vin exportat în vrac.

În clasamentul țărilor unde a fost exportată cea mai mare cantitate de vin în vrac, datele se schimbă. Prima poziție este ocupată de Belarus, urmează Georgia și Federația Rusă. Topul continuă cu Marea Britanie, Cehia, România, Germania, Ucraina, China, Italia.

Creșterile volumelor vinului în vrac pentru export se datorează faptului că recolta de struguri a fost una peste media anuală.

Oficiul Național al Viei și Vinului mai anunță că vinurile cucerit piețe noi, fiind exportat în premieră în Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de câțiva ani, vinul nostru a ajuns din nou la consumatorii din Australia, Norvegia și Libia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram