/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Recomandările Comisiei de la Veneția în cazul Legii cu privire la CSM! Gribincea: „Avizul a trecut neobservat”

missing
29 ianuarie 2020, ora 14:30

Comisia de la Veneția a publicat săptămâna trecută avizul asupra inițiativei de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Acesta „a trecut oarecum neobservat, dar conține câteva remarci foarte importante”, atenționează președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea,

Expertul a enumerat, într-o postare pe Facebook, trei concluzii importante care se regăsesc în aviz:

1. Mărirea numărului judecătorilor din CSM nu a fost criticată, chiar dacă ponderea judecătorilor în CSM scade. Comisia a văzut măsura ca un mijloc de combatere a intereselor de grup ale judecătorilor.

2. A fost criticat modul de alegere a membrilor nejudecători din CSM. Votul a 51 de deputați pentru alegere a fost considerat insuficient, recomandând 2/3 din voturi sau preselectarea candidaților de către o comisie independentă de experți.

3. Alegerea președintelui CSM doar din rândul judecătorilor nu a fost lăudată! Modul cum e scrisă opinia sugerează de fapt că această inițiativă nu ar fi încurajată”.

Precizăm că Parlamentul a aprobat, în decembrie 2019, în două lecturi, proiectul de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), promovat rapid de ministrul Justiției Fadei Nagacevschi și prezentat doar cu o zi înainte la ședința de Guvern.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram