/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Datorii de 175 de milioane de lei la întreprinderile de stat din gestiunea Agenției „Apele Moldovei”

missing
30 ianuarie 2020, ora 17:19

Întreprinderile de stat care se află în gestiunea Agenției „Apele Moldovei” acumulează anual datorii de milioane din cauza gestionării proaste a patrimoniului și distrugerea semnificativă a sistemului național de irigație, arată un audit al Curții de Conturi.

Dacă la începutul anului 2015, cele 12 întreprinderi de stat aflate în gestiunea „Apele Moldovei” acumulase datorii de 147,8 mil lei, atunci la finele anului 2018, suma a depășit 175 mil lei, înregistrându-se cel mai înalt grad de îndatorare de 51 %. Creșterea îndatorării a afectat profitabilitatea întreprinderilor, creându-se astfel riscuri fiscale pentru bugetul public național.

Indicatorii financiari ai companiilor s-au înrăutățit esențial. Activele nete au scăzut de la 404 mil lei în anul 2015 până la 211 mil lei în anul 2018.

Auditorii au verificat cum a fost implementat Programul de dezvoltare a gospodăririi apelor și a hidroameliorației în Republica Moldova pentru anii 2011-2020 și au stabilit că activitățile au fost realizate doar pe anumite segmente, iar sistemele centralizate de irigare și de desecare au degradat din cauza inacțiunilor din partea autorităților.

Teren vândut ilegal

Auditorii atenționează că, din cauza lipsei Cadastrului de Stat al Apelor, mai multe loturi de teren au fost delimitate și înregistrate de către Administrația publică locală, care ulterior le-a dat în proprietate persoanelor fizice și juridice.

S-a stabilit că majoritatea construcțiilor hidrotehnice ale lacurilor aflate în gestiunea întreprinderilor de stat au ajuns în stare precară, barajele sunt avariate, lipsesc sau sunt nefuncționale instalațiile de regularizare și de evacuare a apei. De asemenea, s-a stabilit înnămolirea deversoarelor de evacuare a apei și instalarea barajelor ilegale, care opresc debitul natural al lacurilor.

Pentru efectuarea lucrărilor de exploatare și întreținere a digurilor de către întreprinderile de stat, în perioada evaluată, nu au fost alocate mijloace financiare din bugetul de stat, astfel companiile au fost nevoite să utilizeze mijloacele financiare acumulate din activitățile proprii de irigare/desecare, care au fost insuficiente.

Stațiile de pompare, distruse

În perioada 2015-2018, la efectuarea lucrărilor de consolidare a digurilor au fost antrenate 5 întreprinderi de stat, iar pentru reparația și consolidarea digurilor au fost încheiate contracte de achiziții a serviciilor în valoare totală de 71,9 mil lei, fiind efectuate achitări în valoare de 56,4 mil lei.

Periodic, Republica Moldova este expusă potențialelor inundații, iar din totalul stațiilor de pompare, din componența Sistemelor de Desecare – 29 se află în stare nesatisfăcătoare, 9 sunt distruse și doar 5 sunt în stare funcțională.

Factorii de decizie responsabili de gestionarea întreprinderilor de stat al căror fondator este Agenția „Apele Moldovei” nu au manifestat spirit de bună guvernare și administrare a patrimoniului utilizat în procesul de gospodărire a apelor, ceea ce a condiționat degradarea și distrugerea semnificativă a sistemului de irigație național, pierderea elementelor patrimoniului public și cheltuirea neperformantă a resurselor financiare publice”, este concluzia Curții de Conturi.

Pe de altă parte, administratorii întreprinderilor au beneficiat de remunerare bună, necorelată cu performanțele întreprinderilor, din contul subvențiilor primite din bugetul de stat.

În ultimii ani, a scăzut numărul angajaților întreprinderilor de stat din gestiunea „Apele Moldovei” de la 988 de persoane în anul 2015 la 656 în 2019. Diminuarea numărului angajaților a avut loc ca urmare a condițiilor de optimizare a cheltuielilor, având în vedere micșorarea capacităților funcționale ale întreprinderilor și lipsa solicitărilor din partea agricultorilor pentru irigare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram