Unul dintre militarii care au fost implicați în activitățile de salubrizare la Memorialul „Eternitate” din Chișinău, din luna august a anului trecut, s-a ales cu dosar penal pentru dezertare, după ce a lăsat lucrul și a fugit acasă, la Leova, pentru o zi. Recent, instanța de judecată s-a pronunțat în privința militarului, acesta însă a scăpat de pedeapsa penală și s-a ales cu una contravențională.

Tânărul, originar din Leova, dar care face serviciul militar în termen în cadrul companiei 212 a Brigăzii nr.2 din Chișinău, făcea curățenie la Memorial pe data de 14 august 2019 împreună cu alți camarazi. Militarii n-ar fi fost supravegheați și bărbatul a decis să plece acasă pentru a-și vedea părinții, fără să aibă permisiunea superiorilor. Ulterior, acesta le-a spus oamenilor legii că a decis să meargă la Leova pentru o zi, din motiv că-i era dor de părinți.

Băiatul s-a întors la unitatea militară din Chișinău abia a doua zi, către seară, împreună cu mama sa. Pe numele său a fost intentat însă un dosar penal pentru dezertare, infracțiune ce se pedepsește, conform Codului penal, cu amendă de la 850 la 950 de unități convenționale sau închisoare de până la cinci ani.

Tânărul și-a recunoscut vina și, pentru că era la prima sa încălcare a legii și este caracterizat pozitiv, instanța de judecată i-a aplicat o pedeapsă contravențională. Acesta a fost obligat să achite o amendă în valoare de o sută de unități convenționale, echivalentul a cinci mii de lei. Hotărârea a fost pronunțată pe 31 ianuarie, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Cazul militarilor care salubrizează teritoriul Memorialului „Eternitate” din Chișinău a ajuns în vizorul opiniei publice la mijlocul lunii august 2019, când pe rețelele de socializare a fost postat un video ce arăta cum un grup de militari se ocupă de curățenie la Memorial, pe timp de caniculă. Atunci, reprezentanții Ministerului Apărării au spus că militarii sunt trimiși periodic să salubrizeze acest teritoriu, întrucât Complexul Memorial este în gestiunea instituției.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!