Iranul se pregăteşte să lanseze în “câteva zile” un nou satelit de observaţie denumit Zafar (“Victorie”), a declarat sâmbătă şeful Agenţiei Spaţiale Naţionale iraniene, Morteza Berari, relatează AFP, scrie agerpres.ro.

“Fabricarea Zafar a început în urmă cu trei ani, cu participarea a 80 de oameni de ştiinţă iranieni”, a afirmat Berari, fără a preciza data exactă a lansării.

Cu o greutate de 113 kg şi capabil să efectueze zilnic 15 rotaţii complete în jurul Pământului, Zafar urmează să fie plasat pe orbită la 530 km de Terra cu ajutorul rachetei Simorgh, a adăugat Berari, adăugând că satelitul a fost proiectat să fie operaţional “mai mult de 18 luni”.

“Principala sa misiune” va fi “colectarea de imagini”, a spus Berari, subliniind nevoile Iranului în materie, în special studierea şi prevenirea cutremurelor, “prevenirea dezastrelor naturale” şi dezvoltarea agriculturii.

“Este vorba despre un nou pas pentru ţara noastră”, a spus Berari, amintind că în trecut Iranul a reuşit să plaseze un satelit pe orbită la 250 km de Pământ.

În timp ce programul de sateliţi al Republicii Islamice reprezintă un motiv de îngrijorare pentru ţările occidentale, Berari a declarat că Iranul militează pentru “utilizarea paşnică a spaţiului”. “Toate activităţile noastre în domeniul spaţial sunt transparente”, a dat el asigurări.

Şeful Agenţiei Spaţiale iraniene a mai spus că organizaţia sa intenţionează să finalizeze construcţia a “încă cinci sateliţi (până) la sfârşitul anului (iranian) 1399”, adică martie 2021.

În ianuarie 2019, Teheranul a anunţat eşecul plasării pe orbită a satelitului Payam (“Mesaj”), ce avea drept misiune, potrivit autorităţilor, să colecteze date privind schimbările climatice în Iran.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!