Autoritățile de la Chișinău poartă în aceste zile negocieri cu autoritățile de la Moscova, pentru a stabili condițiile exacte ale creditului pe care Rusia ar fi gata să-l ofere pentru dezvoltarea unor proiecte de infrastructură în R. Moldova.

Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, afirmă că există șanse mari ca acest credit să fie accesat în condiții avantajoase, iar dacă partea rusă nu va fi gata să le ofere, atunci Chișinăul va renunța la banii promiși de Moscova.

„În cazul în care condițiile nu ar fi avantajoase sigur că nu o să accesăm acest împrumut. Veniturile generate pe intern sunt suficiente pentru sustenabilitatea bugetului de stat în ansamblu, iar sursele de împrumut urmează să fie direcționate spre investiții”, a declarat Pușcuța în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la „TVR Moldova”.

Întrebat când ar putea să ajungă la noi banii rușilor, ministrul a precizat că nu există un termen, dar ar fi bine ca împrumutul să fie accesat la primăvară.

„Termen stabilit în careva acte normative nu este, dar ar fi oportun să o facem până în perioada de primăvară, când încep activitățile mai vaste în partea ce ține de construcția și reabilitarea drumurile. Atunci ar fi necesare surse pentru a finanța lucrări de o asemenea amploare”, a argumentat Serghei Pușcuța.

Amintim că, după ce a fost în prima sa vizită de lucru la Moscova, premierul Ion Chicu a anunțat cu mare fast că Federația Rusă va acorda R. Moldova un credit de 500 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unor proiecte de infrastructură.

Ulterior, președintele Igor Dodon a declarat că rușii sunt gata să acorde cel puțin 300 de milioane.

„Noi am vorbit de linie de creditare de 500 dar cel puțin 300 să fie anul viitor. Noi am spus care este condiția noastră. Am spus că nu putem să luăm credit mai scump decât cele oferite de băncile europene. Ele oferă cu 1% – 1,5%. În aceleași condiții putem să discutăm și cu Federația Rusă”, spune Dodon pe 18 decembrie 2019.

Creditul promis de Rusia! Dodon vorbește deja despre 300 de milioane de dolari

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!