/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Directorii instituțiilor de învățământ din Chișinău, care au rămas fără autorizații sanitare, dau vina pe birocrație

03 februarie 2020, ora 22:03

Zeci de instituții de învățământ din capitală activează fără autorizații sanitare. Mai exact, este vorba despre 51 de școli și licee și încă zece grădinițe. Responsabilii spun că de vină sunt condițiile sanitare, lipsa medicamentelor sau aerisirea insuficentă a claselor. Am mers și noi la câteva instituții din listă, însă directorii ne-au asigurat că la mijloc e doar birocrația.

ANGELA CUTASEVICI, VICEPRIMARĂ

Există depășirea normelor sanitare privind numărul de copii în clasă, aerisirea laboratoarelor de informatică, depozitul de medicamente pe care trebuie să le aibă fiecare instituție.

Potrivit viceprimarei, autorizațiile trebuiau să fie emise încă la începutul anului școlar, adică în septembrie. Una dintre instituțiile care a ajuns în așa-zisa listă neagră este școala primară „Dante Aligheri” din sectorul Buiucani. Șeful interimar al Direcției Educație a declarat că autorizația nu îi va fi eliberată până nu va fi reparat blocul alimentar al școlii.

ANDREI PAVALOI, ȘEF INTERIMAR DGETS

Până în prezent, nu a fost făcută reparația. Nu a fost adus în conformitate cu cerințele sanitare blocul alimentar.

La fața locului, administrația școlii s-a aratăt deschisă să discute cu noi, însă când am rugat să ne fie arătată cantina, a refuzat și nici măcar nu ne-a mai dat voie să intrăm.

Înțelegeți că este o instituție publică și eu nu pot să permit oricui și cum vrea.

Iar directoarea școlii a zis că informațiile Direcției Eucației sunt false și că de vină ar fi doar birocrația.

Nu avem nicio neregulă. Autorizația nu a fost ridicată din cauza că s-a întârziat cu niște probleme birocratice.

Pe lângă școli, și zece grădinițe nu au reușit să obțină autorizația sanitară. Printre acestea se numără și grădinița recent deschisă de la Ciocana.

NATALIA MAZNIC, DIRECTOAREA GRĂDINIȚEI NR. 155

La noi mecanismul este un pic diferit față de alte instituții, pentru că noi ne-am redeschis mai târziu, și nu se prelungește autorizația, dar se eliberează de la început.

O altă cauză de ce instituțiile nu și-au primit autorizațiile este și schimbarea structurală a Centrului de Sănătate Publică, astfel încât acum specialiștii trebuie plătiți pentru a inspecta școlile și grădinițele. Mai exact, în jur de 300 de lei pentru o ieșire în teritoriu.

SINCRON EL RO ANDREI PAVALOI, ȘEF INTERIMAR DGETS

Pentru acest an suntem nevoiți să achităm ieșirea specialistului în teritoriu, astfel încât surse nu au fost planificate în acest sens. Cu toate că ele erau deja gata, nu le-am primit din cauza transferurilor întârziate.

Această situație are loc pentru prima dată, potrivit autorităților locale. Responsabilii au dat asigurări că în cel mult două săptămâni toate instituțiile își vor obține autorizațiile. Totodată, primarul general a cerut să fie aplicate sancțiuni administrative.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram