Deficitul forței de muncă în Republica Moldova va deveni acut în perioada în care se vor desfășura lucrările de construcție a drumurilor planificate pentru acest an. Despre aceasta au semnalat oamenii de afaceri. Ei au spus că în țara noastră forța de muncă este insuficientă și au solicitat să fie simplificată procedura de aducere a acesteia din exterior.

„Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni, motiv pe care companiile solicită simplificarea procesului de aducere a forței de muncă din afara Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Legislația națională referitoare la imigrarea străinilor în scop de muncă a fost actualizată. A fost simplificat regimul de obținere a vizelor, inclusiv s-a renunțat la necesitatea invitației pentru cetățenii mai multor țări. În prezent, lista statelor care au nevoie de viză de intrare în R. Moldova este redusă la 58 de țări.

„Examinarea dosarelor durează 30-40 de zile, comparativ cu 90 de zile cât era anterior, și însăși dosarul este simplificat maximal. Biroul Migrație și Azil (BMA) a informat că există o constrângere în contractul de muncă, pentru străinul ce intenționează să fie angajat, care impune mărimea salariului minim obligatoriu egal cu salariul mediu pe economie”, a comunicat șefa BMA, Olga Poalelungi.

De asemenea, în cadrul ședinței au fost examinate scenariile existente de imigrare în scop de muncă și a fost evaluată siguranța și complexitatea lor, astfel încât agenții economici să poată atrage și administra facil forța de muncă din afara țării.

În finalul ședinței, prim-ministrul a solicitat responsabililor BMA, ASP, CNAM și a altor instituții implicate, să fie întreprinse măsuri de simplificare a procedurilor și reducere a termenilor de procesare a dosarelor, atenționând responsabilii despre necesitatea de a păstra siguranța pieței interne a forței de muncă.

Ion Chicu a solicitat sa fie realizat un eveniment public în cadrul căruia vor fi prezentate scenariile de imigrare în scop de muncă tuturor companiilor interesate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!