/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Încă un dosar pierdut la CEDO! Cum a ridicat un bătrân o pensie de zeci de ori mai mică decât cea pe care i-o calculase asistența socială

04 februarie 2020, ora 14:29

Republica Moldova a mai pierdut un dosar la CEDO. Înalta Curte i-a dat dreptate unui bătrân de 82 de ani, căruia asistența socială i-a calculat o pensie pentru limita de vârstă în sumă de peste 10 mii de lei, dar ulterior primea doar 280 de lei, autoritățile invocând anumite schimbări în legislație. După ce instanțele naționale nu i-au făcut dreptate, bărbatul s-a plâns la CEDO, care i-a acordat 2200 de euro drept prejudiciu material. Hotărârea înaltei Curți a fost pronunțată astăzi.

Grigore Furtună, în vârstă de 82 de ani, s-a pensionat în anul 1999. Potrivit fișei de pensionare, asistența socială i-a calculat bărbatului o pensie pentru limita de vârstă de 10.401,67 lei. Ulterior, bătrânul a observat că primea doar 280,60 lei, așa că a solicitat o explicație autorităților care i-au răspuns tocmai în 2005 că în cazul său a fost aplicat multiplicatorul de 227, însă potrivit unui proiect de lege, acesta este limitat la 5.

La începutul lunii decembrie 2005, reclamantul a solicitat să îi fie achitată diferența de bani pentru plata pensiei, menționând că la 21 mai 1999 (data la care i-a fost calculată pensia pentru limita de vârstă) nu existau prevederi la instituirea limitei la pensii. Bărbatul a invocat de asemenea, prevederile legislației naționale care excludeau aplicarea termenelor de prescripții pentru cerințele ce rezultau din omisiunea de a plăti pensii imputabile asistenței sociale.

Serviciul de asistență socială a prezentat o copie a deciziei sale privind stabilirea pensiei reclamantului; despre care reclamantul a pretins că nu i-a fost prezentată niciodată. Decizia respectivă stabilea multiplicatorul de 227 individual al reclamantului și pensia de vârstă în mărime de 10,401.67 de lei. O corecție manuală înlocuia însă 227 cu 5 și 10,401.67 de lei cu 280.60 de lei și avea o inscripție: corectările valabile potrivit proiectului modificării legislative.

Autoritatea pârâtă a invocat prescrierea acțiunii, argumentând că calculul a fost dublu, dar la 18 mai 1999 Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțională, corespunzător Legea nr. 553 a fost adoptată la 21 octombrie 1999, dar a fost aplicabilă începând cu 18 mai 1999.

La 16 februarie 2007 Curtea de Apel Chișinău a respins cerințele reclamantului ca nefondate, concluzionând că acțiunea a fost prescrisă, dar pensia a fost calculată corect.

Reclamantul a contestat hotărârea respectivă, invocând că pensia de vârstă nu a fost calculată potrivit legislației în vigoare în perioada de referință și că situația reclamantului nu urma să fie afectată de modificările respective. La 13 iunie 2007 Curtea Supremă de Justiție a respins recursul reclamantului.

Astfel, bărbatul s-a adresat la CEDO de faptul că instanțele naționale au eșuat să abordeze chestiunile privind inadmisibilitatea reducerii pensiei, în temeiul unei legi care nu a întrat în vigoare în perioada de referință și lipsa efectului retroactiv. Curtea, potrivit căreia procedura națională nu a fost echitabilă, i-a acordat reclamantului suma de 2200 de euro cu titlu de prejudiciu material.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram