Parfumul este mai mult decât un produs cosmetic, acesta e un accesoriu indispensabil imaginii noastre și poate fi adesea o adevărată sursă de inspirație sau o veritabilă armă a seducției. Notele parfumului pe care-l porți îți pot influența starea de spirit, te pot relaxa sau motiva. Toate parfumurile au aceeași bază, acestea sunt compuse din alcool și uleiuri rafinate – extract, compuși aromatici, fixativi, solvenți sau esențe. Pe piață există o mulțime de parfumuri cu o multitudine de arome, produse de diferite branduri și vândute la diferite prețuri, toate însă se împart în patru categorii mari, în funcție de concentrație. 

Clasificarea parfumurilor în funcție de nivelul de concentrație:

Parfum pur (30-35%) – conține o cantitate mică de alcool și are o consistență densă, ce persistă pe piele aproximativ 12-24h după aplicare;

Apă de parfum (15-22%) – emană o aromă proeminentă ce persistă în jur de 6-8h;

Apă de toaletă (5-15%) –  mirosul rezistă, de regulă, aproximativ 8h;

Apă de Colonienivelul de compuși aromatici dizolvati în alcool este de 2-3%,drept urmare aroma persistă preț de câteva ore (1-3h).

Există trei etape de manifestare a parfumurilor: nota de vârf, de mijloc și de bază. În funcție de aromele predominante parfumurile se împart în patru categorii principale: orientale, florale, lemnoase și fresh. Există însă și subcategorii de arome cum ar fi: aldehidice, leather, fougere, chypre și ambrate.

Modul de aplicare a parfumurilor

Aplică o cantitate moderată de parfum direct pe piele în locul în care sângele pulsează mai accelerat în vene. Așteaptă timp de 10-15 secunde ca alcoolul să se evapore, pentru a putea percepe mai bine aroma. Contactul parfumului cu pielea este foarte important, acest lucru te ajută să înțelegi dacă aroma este compatibilă cu pH-ul epidermei, de aceea este recomandat să-l testezi în condiții reale. Și cel mai important, nu trebuie să testezi mai mult de trei parfumuri concomitent! De ce?! Pentru că simțul nostru olfactiv este sensibil și putem fi duși în eroare, dacă testăm concomitent mai multe arome. 

Regulile de menținere ale parfumului 

Dacă este păstrat în mod corespunzător, parfumul poate fi utilizat timp de 2-3 ani, fără a-și pierde din calitățile și proprietățile sale inițiale. Iată câteva reguli care te vor ajuta să păstrezi proprietățile parfumului pe care-l folosești o perioadă mai îndelungată:

  • Evită să-l ții expus la lumină;
  • Ține flaconul la o temperatură scăzută și asigură-te că este închis bine;
  • Păstrează parfumul în cutie pentru a-l proteja suplimentar de lumină și umiditate. 

Știați că:

  • Hungary Water este primul parfum modern, lansat în anul 1370;
  • Parfumul emană o aromă mai puternică, atunci când este aplicat pe pielea intens hidratată;
  • Alcoolul din componența parfumului acționează negativ și deshidratează structura firelor de păr;
  • Denumirea apei de colonie provine de la orașului german Cologne (Koln);
  • Cel mai popular parfum la nivel mondial este Chanel No. 5;
  • La fiecare 55 de secunde în lume se vinde câte un flacon de parfum.

 „O femeie  fără parfum nu are viitor”, Coco Chanel

P*

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!