/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Ceban, din nou, la Stația de Epurare. Soluțiile la problemele stației sunt așteptate din Germania

missing
04 februarie 2020, ora 22:10

Record la inspecții, însă nu și la soluții. Primarul capitalei Ion Ceban, aflat deja la a noua vizită la Stația de Epurare, continuă să dea vina pe fosta conducere pentru toate neregulile și nu exclude că trebuie o anchetă penală. Cu jurnaliștii după el, edilul a vorbit și despre soluții, pe care trebuie să le ofere însă experții germani.

În botoși de unică folosință și cu nasurile ascunse în fulare, așa a început o nouă inspecție a primarului general prin Stația de Epurare. Angajații spun că îl văd pe Ion Ceban deja a noua oară pe teritoriul stației. De altfel, la ordinul edilului, aici și-a mutat biroul și directorul de la Apă-Canal. Funcționarul crede că mirosul urât din capitală este cauzat de nămolul toxic, din cele trei lacuri adânci, create în ultimii zece ani.

ANATOLIE LICHII, DIRECTOR APĂ-CANAL CHIȘINĂU: „Vă închipuiți, dacă apa asta stă din 2012, când a fost prima depozitare și nu s-a evaporat până acum”.

O altă problemă sunt și geotuburile, procurate încă în 2010. Acum în ele se păstrează aproape 60 de mii de tone de nămol, care trebuie scos și deshidratat cât mai curând. Directorul Apă-Canal strânge din umeri când este întrebat despre problemele nerezolvate de la Stația de Epurare.

ANATOLIE LICHII, DIRECTOR, APĂ-CANAL: „Au fost diferite cauze atât obiective, cât și subiective, tot s-a așteptat, tot încercam diferite metode”.

De partea cealaltă, primarul general dă vină pe fostele conduceri ale municipiului Chișinău, pentru lipsă de acțiune.

ION CEBAN, PRIMAR GENERAL: „Nu exclud că și penal ar trebui să răspundă pentru ceea ce se întâmplă. S-au aflat la cârma Capitalei și acum fac tot felul de postări pe Facebook, declarații în presă. -Cine? -Păi cine a condus Capitala până acum. Eu cred că este rea-intenție”.

În schimb, întrebat despre soluțiile pe care le propune el ca stația să funcționeze eficient, iar mirosul să dispară, edilul spune că așteaptă concluziile unor experți germani.

ION CEBAN, PRIMAR GENERAL: „Trebuie să găsim o soluție, dar una care să corespundă tuturor standardelor ecologice, nu ceea ce s-a făcut aici. -Care ar fi soluția? -Ele sunt mai multe. Așteptăm ca cei din Germania să ne furnizeze soluțiile finale”.

Staţia de epurare a apelor uzate din municipiul Chișinău activează de cinci decenii, iar utilajul de aici este uzat în proporție de 90 la sută. Acum, aceasta este renovată de o firmă germană. În total, proiectul de reabilitare costă peste 24 de milioane de euro, dintre care jumătate va trebui întors sub formă de credit. În ianuarie, responsabilii anunțau că lucrările sunt gata abia în proporție de 25 la sută. Vara trecută, Procuratura Generală a deschis două cauze penale, pentru a depista cine se face vinovat de putoarea din oraş. Deocamdată, nimeni nu a fost tras la răspundere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram