Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a elaborat un proiect de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Parlamentarul propune ca membrii CSM-ului, din rândul profesorilor de drept, să fie selectați de către o comisie specială constituită de Biroul Permanent al Parlamentului.

„Ieri am elaborat un proiect de lege prin care propun modificarea legii cu privire la CSM, în care să fie menționat expres că membrii CSM-ului din rândul profesorilor de drept titulari, sunt numiți de Parlament, dar sunt selectați de către o comisie specială constituită de Biroul Permanent al Parlamentului”, a declarat deputatul.

Sergiu Litvinenco a mai spus că fiecare fracțiune ar urma să înainteze un candidat în componența comisiei, iar în textul legii să apară interdicția ca membrii acesteia să fie deputați, persoane afiliate politice sau membri ai unor partide politice.

„Propunerea este ca în componența acestei comisii speciale să intre exclusiv persoane din domeniul dreptului, reprezentanți din activitatea academică și reprezentanți ai societății civile din domeniul dreptului”, a precizat parlamentarul.

Comisia de la Veneția a publicat luna trecută avizul asupra inițiativei de modificare a Legii cu privire la CSM. Potrivit președintelui Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, avizul a trecut neobservat, dar conține câteva remarci foarte importante.

Precizăm că Parlamentul a aprobat, în decembrie 2019, în două lecturi, proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM, promovat rapid de ministrul Justiției Fadei Nagacevschi și prezentat doar cu o zi înainte la ședința de Guvern.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!