După ce și-a făcut studiile la Facultatea de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, liderul PPDA Andrei Năstase a decis că este timpul să revină în țară. Politicianul povestește că, la început de carieră, fiind în funcția de procuror, a primit un salariu de circa 300 de lei, ceea ce îi permitea deja să fie independent financiar.

Fostul ministru de Interne a povestit în cadrul emisiunii „Fără Protocol” cu Dorin Galben că inițial a plecat să facă studiile în Suceava la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare”. Însă, după ce a fost anunțat că urmează să facă un „an pregătitor”, a decis să devină procuror.

A fost o situație destul de delicată. În perioada 1992- 1993, după ce am dat prima sesiune destul de bine, m-am dus fericit acasă iar când m-am întors, printr-o directivă de la București ne-au anunțat că toată lumea trebuie să facă un an pregătitor. Atunci am hotărât să rămân, să învăț mai bine limba română, istoria. După care m-am transferat la Facultatea de Drept la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În acea perioadă am avut oameni care mă încurajau să rămân în România, dar am ales să ma întors în Moldova pentru că aici era mama, fratele, țin foarte mult la pământul acesta. Mi-am dorit și eu carieră de procuror. Iată de ce am ales imediat să merg la Procuratură.

– Care a fost primul salariu pe care l-ați primit? – Dacă bine îmi amintesc, cred că era 410 lei. Mai puțin, pentru că un an faci interimatul, era trei sute și ceva, iar mai apoi era 480 lei, dacă îmi amintesc bine”, își amintește liderul PPDA.

Năstase nu a muncit prea mult în Procuratură. Acesta a activat ca procuror începând cu anul 1997 și până în 2000.

N-am zăbovit mult la procuratură. În 1999 m-am căsătorit și erau alte nevoi și necesități atunci. În perioada când lucram la procuratură, mai munceam în două locuri. Făceam corectură la ziar și am predat la universitate”, a mai spus Năstase.

Într-un răspuns transmis solicitării RISE Moldova, Procuratura Generală preciza că „în arhivă au fost identificate unele acte întocmite de către ajutorul procurorului de transport Andrei Năstase, privind controalele efectuate asupra mai multor aspecte ale activității întreprinderilor din domeniul aviației civile, inclusiv la întreprinderea de stat Air Moldova”.

Potrivit răspunsului Procuraturii Generale se menționează: „Deși, ca urmare a controalelor, au fost stabilite un șir de derogări în activitatea Air Moldova (aflată în subordinea Administrației de Stat a Aviației Civile (ASAC), condusă la acea dată de Victor Țopa – n.r.), nu au fost întreprinse actele de reacționare de procuror pe măsura încălcărilor depistate”.

Andrei Năstase s-a născut pe data de 6 august 1975, în satul Mândrești, raionul Telenești. Din anul 1982 până în anul 1992 a învățat la școala din Mândrești.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!