Klaus Iohannis ar avea cel mai mult de câștigat dacă reușește ca, după căderea de astăzi a Guvernului condus de Ludovic Orban, România să intre în alegeri anticipate. Astfel, Iohannis își va întări și mai mult pozițiile, în caz contrar, va fi un șef de stat fără prea multă influență. Este opinia exprimată pentru tv8.md de analistul politic român Sorin Ioniță.

„În anul 2024, noi vom avea toate patru alegeri într-un singur an, deci va fi această suprapunere: vor fi europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare. Și atunci Iohannis, care termină mandatul în noiembrie 2024, dacă reușește să declanșeze acum parlamentare, noul Parlament își va încheia mandatul tot în vara lui 2024, când el va mai avea 4-5 luni de mandat. Deci, el va fi un fel de „game – maker”, va fi cel care controlează jocul numirii și Guvernului din vara anului 2024”, a explicat Sorin Ioniță.

„Pe când, dacă alegerile sunt la termen, în noiembrie 2024 vom avea parlamentare simultan cu prezidențiale și atunci nu o să mai controleze nimic și toată lumea va ști asta și înseamnă că până în 2024 el va fi un președinte căruia nu îi va da nimeni nicio atenție, va fi un președinte fără mare influență pentru că toată lumea îl va scoate din calcul. Pe când dacă e game – maker, în vara lui 2024, toată lumea va asculta de comanda lui de acum până în 2024”, a adăugat analistul politic român.

Cât despre ce urmează după căderea Guvernului Orban, Ioniță are mai multe scenarii.

„Sunt foarte multe scenarii alternative. Calea e foarte clară și există foarte multe ramificații. Dacă președintele îl propune a doua oară tot pe Ludovic Orban, nu e clar ce va face PSD. În același timp, PSD, Ponta și maghiarii care au votat astăzi pentru moțiune sigur că vor fi foarte fericiți să îi încurce planurile cu orice chiar și votându-l pe Moș Crăciun drept prim-ministru, orice ca să se întrerupă acest progres către alegeri anticipate sau dacă se ajunge acolo, să fie cât mai târziu, să se tragă de timp, să nu fie simultan cu localele, să se intre în iulie, poate în august”, a explicat Sorin Ioniță.

„Acesta ar fi un obiectiv foarte prețios pentru PSD pentru că ar reveni în toamnă pe cai mari, dacă reușesc”, a menționat expertul.

Amintim că Guvernul Orban a căzut astăzi printr-o moțiune de cenzură susținută de 261 de deputați.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!