/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Analist român, despre cine ar avea de câștigat în urma căderii Guvernului Orban. Un politician și-ar întări pozițiile dacă ar urma anticipate

missing
05 februarie 2020, ora 20:41

Klaus Iohannis ar avea cel mai mult de câștigat dacă reușește ca, după căderea de astăzi a Guvernului condus de Ludovic Orban, România să intre în alegeri anticipate. Astfel, Iohannis își va întări și mai mult pozițiile, în caz contrar, va fi un șef de stat fără prea multă influență. Este opinia exprimată pentru tv8.md de analistul politic român Sorin Ioniță.

„În anul 2024, noi vom avea toate patru alegeri într-un singur an, deci va fi această suprapunere: vor fi europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare. Și atunci Iohannis, care termină mandatul în noiembrie 2024, dacă reușește să declanșeze acum parlamentare, noul Parlament își va încheia mandatul tot în vara lui 2024, când el va mai avea 4-5 luni de mandat. Deci, el va fi un fel de „game – maker”, va fi cel care controlează jocul numirii și Guvernului din vara anului 2024”, a explicat Sorin Ioniță.

„Pe când, dacă alegerile sunt la termen, în noiembrie 2024 vom avea parlamentare simultan cu prezidențiale și atunci nu o să mai controleze nimic și toată lumea va ști asta și înseamnă că până în 2024 el va fi un președinte căruia nu îi va da nimeni nicio atenție, va fi un președinte fără mare influență pentru că toată lumea îl va scoate din calcul. Pe când dacă e game – maker, în vara lui 2024, toată lumea va asculta de comanda lui de acum până în 2024”, a adăugat analistul politic român.

Cât despre ce urmează după căderea Guvernului Orban, Ioniță are mai multe scenarii.

„Sunt foarte multe scenarii alternative. Calea e foarte clară și există foarte multe ramificații. Dacă președintele îl propune a doua oară tot pe Ludovic Orban, nu e clar ce va face PSD. În același timp, PSD, Ponta și maghiarii care au votat astăzi pentru moțiune sigur că vor fi foarte fericiți să îi încurce planurile cu orice chiar și votându-l pe Moș Crăciun drept prim-ministru, orice ca să se întrerupă acest progres către alegeri anticipate sau dacă se ajunge acolo, să fie cât mai târziu, să se tragă de timp, să nu fie simultan cu localele, să se intre în iulie, poate în august”, a explicat Sorin Ioniță.

„Acesta ar fi un obiectiv foarte prețios pentru PSD pentru că ar reveni în toamnă pe cai mari, dacă reușesc”, a menționat expertul.

Amintim că Guvernul Orban a căzut astăzi printr-o moțiune de cenzură susținută de 261 de deputați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram