/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Guvernatorul BNM: „Legea miliardului nu trebuie și nu poate fi anulată”

05 februarie 2020, ora 12:19

Așa-numita Lege a miliardului, prin care cetățenii au fost obligați să achite cele 13 miliarde de lei acordate în 2014 drept garanții de stat pentru cele trei bănci devalizate și dobânda de 5% la această sumă în decurs de 25 de ani, nu poate și nu trebuie să fie anulată, a punctat astăzi guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu, care i-a îndemnat pe politicieni să nu facă speculații la acest subiect.

„Legea miliardului nu este un moft al cuiva. Este un instrument prin care BNM a fost recapitalizată după ce a fost acordat acel credit de urgență. Este important ca BNM să fie capitalizată bine, pentru că noi, prin activele pe care le deținem, acoperim acea emisie de monedă națională care este în circulație. O eventuală anulare a acelor valori mobiliare ar lăsa emisia monetară a BNM neacoperită, iar asta înseamnă depreciere, inflație, instabilitate. Acea lege nu trebuie și nu poate fi anulată”, a explicat Octavian Armașu în cadrul unei conferințe de presă.

Guvernatorul a precizat că se poartă discuții, inclusiv cu Fondul monetar Internațional, pentru a diminua dobânda, dar a refuzat să dea mai multe detalii până nu va fi luată o decizie finală.

Suntem în discuții cu FMI pentru o eventuală modificare a distribuirii profiturilor BNM, care va compensa acea povară pe care o duce Ministerul Finanțelor, dar nu vreau să alerg înaintea trenului până ce nu este luată o decizie finală și nu este semnat acordul”, a spus Armașu.

Amintim că prin așa-zisa Lege a miliardului s-a pus pe umerii cetățenilor achitarea celor 13 miliarde de lei acordate drept garanții de stat pentru cele trei bănci devalizate „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” și dobânda de 5% la această sumă în decurs de 25 de ani, în total fiind vorba de 25 de miliarde de lei.

Octavian Armașu a prezentat astăzi și cifre actualizate despre banii recuperați de cele trei bănci devalizate. Până astăzi, băncile aflate în proces de lichidare, au întors Ministerului Finanțelor 2 miliarde 388 de milioane din creditul de urgență de 13,5 miliarde care a fost acordat de stat în 2014.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram