Așa-numita Lege a miliardului, prin care cetățenii au fost obligați să achite cele 13 miliarde de lei acordate în 2014 drept garanții de stat pentru cele trei bănci devalizate și dobânda de 5% la această sumă în decurs de 25 de ani, nu poate și nu trebuie să fie anulată, a punctat astăzi guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu, care i-a îndemnat pe politicieni să nu facă speculații la acest subiect.

„Legea miliardului nu este un moft al cuiva. Este un instrument prin care BNM a fost recapitalizată după ce a fost acordat acel credit de urgență. Este important ca BNM să fie capitalizată bine, pentru că noi, prin activele pe care le deținem, acoperim acea emisie de monedă națională care este în circulație. O eventuală anulare a acelor valori mobiliare ar lăsa emisia monetară a BNM neacoperită, iar asta înseamnă depreciere, inflație, instabilitate. Acea lege nu trebuie și nu poate fi anulată”, a explicat Octavian Armașu în cadrul unei conferințe de presă.

Guvernatorul a precizat că se poartă discuții, inclusiv cu Fondul monetar Internațional, pentru a diminua dobânda, dar a refuzat să dea mai multe detalii până nu va fi luată o decizie finală.

Suntem în discuții cu FMI pentru o eventuală modificare a distribuirii profiturilor BNM, care va compensa acea povară pe care o duce Ministerul Finanțelor, dar nu vreau să alerg înaintea trenului până ce nu este luată o decizie finală și nu este semnat acordul”, a spus Armașu.

Amintim că prin așa-zisa Lege a miliardului s-a pus pe umerii cetățenilor achitarea celor 13 miliarde de lei acordate drept garanții de stat pentru cele trei bănci devalizate „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” și dobânda de 5% la această sumă în decurs de 25 de ani, în total fiind vorba de 25 de miliarde de lei.

Octavian Armașu a prezentat astăzi și cifre actualizate despre banii recuperați de cele trei bănci devalizate. Până astăzi, băncile aflate în proces de lichidare, au întors Ministerului Finanțelor 2 miliarde 388 de milioane din creditul de urgență de 13,5 miliarde care a fost acordat de stat în 2014.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!