Evoluțiile bugetare în 2019 au fost la nivelul așteptărilor autorităților și R. Moldova a reușit să atingă indicatorii de performanță și să respecte toate angajamentele asumate în actualul program cu Fondul Monetar Internațional, care se încheie pe 20 martie.

Nimic nu mai poate influența deja asupra finalizării cu succes a programului cu FMI. R. Moldova este una dintre puținele ț care au reușit să ducă un program cu succes de la început până la urmă. Realizarea a fost obținută în contextul unor turbulențe politice majore. Am avut trei guverne anul trecut și două campanii electorale. Dar am demonstrat că sistemul bugetar este imun la problemele politice”, a declarat premierul Ion Chicu după discuțiile pe care le-a purtat cu reprezentanți FMI-ului care s-au aflat în ultimele săptămâni la Chișinău pentru a efectua ultima evaluare în cadrul programului curent cu R. Moldova.

Premierul a anunțat că au fost deja agreate unele politici, care nu afectează interesele țării: „Nu ne-am luat angajamente care ar majora impozitele și ar afecta activitatea economică, nu afectăm nivelul de venituri ale populației, ale persoanelor vulnerabile. Toate angajamentele sunt exclusiv în interesele cetățenilor”.

Programul a fost un success și și-a atins obiectivele. Reformele comprehensive au reabilitat sistemul bancar și au întărit sectorul finanțelor, Progresul acesta este lăudabil în condițiile unei situațiii politice volatile”, a apreciat și Rubén Atoyan, șeful Misiunii FMI.

Ion Chicu urmează să trimită o scrisoare FMI-ului în care va solicita să vină o misiune la Chișinău care să facă o evaluare pentru a pregăti un nou program internațional.

„Având actualul program finalizat cu succes, jumătate din șansele pentru a avea un nou program sunt asigurate”, s-a arătat optimist Ion Chicu.

Premierul spune că Guvernul își dorește un nou program cu FMI nu doar pentru banii care pot să vină din exterior, ci mai mult pentru suportul pe care îl avem la promovarea reformelor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!