Începând cu luna octombrie 2019, rata inflației în R. Moldova a sărit de limita de sus de 5% și a ajuns în decembrie la 7,5%. Trendul ascendent a fost cauzat în cea mai mare parte de creșterea prețurilor la produsele alimentare și inflația de bază, a anunțat astăzi guvernatorul Băncii Naționale Octavian Armașu, care a făcut o totalizare pentru anul 2019 și a anunțat prognozele pentru 2020.

În decembrie 2019, prețurile la produsele alimentare au crescut cu 12,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar o astfel de creștere s-a atestat și în plan internațional.

„Asta dovedește caracterul deschis al economiei R. Moldova. Respectiv, fluctuațiile prețurilor pe piețele internaționale se reflectă practic imediat la prețurile interne”, a comentat Armașu.

Principalul factor care a determinat creșterea prețurilor față de nivelul prognozat a fost vremea considerabil mai caldă față de aceeași perioadă a anului trecut, care a determinat creșterea prețurilor la alimente peste nivelul prognozat.

Referindu-se la rezervele internaționale ale statului, guvernatorul a precizat că acestea au depășit pragul istoric de trei miliarde de dolari și au constituit în luna decembrie 3 miliarde 59 de milioane de dolari.

Transferurile de  mijloace bănești au oscilat, anul trecut, în intervalul 100-110 milioane de dolari pe lună. În 2019, au scăzut transferurile în ruble rusești cu 44% și s-au micșorat cu 13% transferurile în dolari, față de anul 1018. Pe de altă parte, s-au majorat cu 12,2% transferurile în euro din statele Uniunii Europene.

Octavian Armașu a mai atras atenția că s-au majorat esențial creditele de consum și ipotecare oferite anul trecut persoanelor fizice. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu era stabilitate, a comentat  guvernatorul.

Potrivit prognozelor BNM, în anul curent, inflația se va diminua neînsemnat în R. Moldova. În primul semestru al anului rata va fi de aproximativ 6,8% și se va micșora până la 3% la începutul anului 2021.  Ritmul anual al prețurilor reglementate va înregistrat creșteri relativ joase. Prețurile la combustibil se vor diminua ușor în anul viitor, cu excepția ultimului trimestru.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!