Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de default al Rusiei și ajutor uriaș de 40 de miliarde din SUA

social

Soția unuia dintre profesorii turci comentează declarațiile de astăzi ale lui Stoianoglo și cere întoarcerea lor în R. Moldova

05 februarie 2020, ora 23:26
Distribuie:

Soția profesorului turc Feridun Tufekci, expulzat în toamna anului 2018 din R. Moldova și condamnat ulterior în Turcia la ani grei de închisoare pentru legături cu o grupare teroristă, spune că nu îi va transmite soțului său noutățile de astăzi de la Chișinău, unde procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că extrădarea a fost ilegală și că singura persoană cercetată penal în acest caz este fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari.  

„Nu ii voi spune această noutate, pentru că nu ii va da nimic. În această conjunctură, cu această conducere, știu că nimeni nu va fi pedepsit după merite. Ce s-a întâmplat, asta nu a făcut-o un singur om. Doar la noi acasă au fost 10 oameni. Sunt sigură că i-au fost date indicații lui Botnari. El este folosit acum ca un sac de box, în care vor lovi toți”, a declarat Galina Tufekci într-un interviu exclusiv oferit prin „Skype” la emisiunea „Politica” de la TV8.

Aceasta i-a mulțumit procurorului general că este primul om, timp de un an și jumătate, care și-a cerut scuze publice de la profesorii turci expulzați și familiile lor.

Femeia l-a criticat dur pe președintele Igor Dodon, care a declarat anterior că profesorii turci nu pot fi întorși în R. Moldova pentru că trebuie să-și ispășească pedepsele în Turcia pentru crimele comise.

Avocații au făcut solicitări la toate organele de forță, care au confirmat că soțul meu nu a admis nicio ilegalitate. A fost învinuit că face parte dintr-o grupare teroristă. Care este ea? Cum a făcut parte din grupare, dacă 25 de ani a trăit aici, în R. Moldova, alături de mine și de copii?”, l-a întrebat retoric femeia pe Igor Dodon.

Galina Tufekci spune că nimic nu mai poate compensa acum durerea cauzată la șapte familii și doar Dumnezeu îi poate judeca pe cei care se fac vinovați. Singura solicitare către autoritățile R. Moldova este să încerce să-i întoarcă în țară pe profesorii turci, poate apelând și la ajutorul unor organizații internaționale.

„Dar tăcerea Guvernului înseamnă că nu intenționează să facă acest lucru”, crede femeia.

„Eu sunt singura dintre cele șapte soții care sunt cetățeană a R. Moldova. Nu m-am așteptat la așa trădare de la țara mea. Este josnic și crunt. Ei au lăsat orfani opt cetățeni ai R. Moldova, copii care s-au născut aici”, a adăugat Galina Tufekci.

Aceasta nu poate să-și viziteze soțul în penitenciarul din Turcia, pentru că au fost cazuri când femeile au fost arestate pentru că sunt soții de teroriști.

Galina Tufekci le-a transmis un mesaj scurt tuturor celor implicați în cazul de extrădare ilegală a profesorilor turci, chiar dacă oficial este învinuită acum doar o singură persoană:

„Până nu este târziu, amintiți-vă că sunteți oameni”!

Fostul șef SIS, trimis în judecată în dosarul profesorilor turci, iar foștii săi adjuncți – scoși de sub urmărire penală. Reacția lui Vasile Botnari

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram