Soția profesorului turc Feridun Tufekci, expulzat în toamna anului 2018 din R. Moldova și condamnat ulterior în Turcia la ani grei de închisoare pentru legături cu o grupare teroristă, spune că nu îi va transmite soțului său noutățile de astăzi de la Chișinău, unde procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că extrădarea a fost ilegală și că singura persoană cercetată penal în acest caz este fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari.  

„Nu ii voi spune această noutate, pentru că nu ii va da nimic. În această conjunctură, cu această conducere, știu că nimeni nu va fi pedepsit după merite. Ce s-a întâmplat, asta nu a făcut-o un singur om. Doar la noi acasă au fost 10 oameni. Sunt sigură că i-au fost date indicații lui Botnari. El este folosit acum ca un sac de box, în care vor lovi toți”, a declarat Galina Tufekci într-un interviu exclusiv oferit prin „Skype” la emisiunea „Politica” de la TV8.

Aceasta i-a mulțumit procurorului general că este primul om, timp de un an și jumătate, care și-a cerut scuze publice de la profesorii turci expulzați și familiile lor.

Femeia l-a criticat dur pe președintele Igor Dodon, care a declarat anterior că profesorii turci nu pot fi întorși în R. Moldova pentru că trebuie să-și ispășească pedepsele în Turcia pentru crimele comise.

Avocații au făcut solicitări la toate organele de forță, care au confirmat că soțul meu nu a admis nicio ilegalitate. A fost învinuit că face parte dintr-o grupare teroristă. Care este ea? Cum a făcut parte din grupare, dacă 25 de ani a trăit aici, în R. Moldova, alături de mine și de copii?”, l-a întrebat retoric femeia pe Igor Dodon.

Galina Tufekci spune că nimic nu mai poate compensa acum durerea cauzată la șapte familii și doar Dumnezeu îi poate judeca pe cei care se fac vinovați. Singura solicitare către autoritățile R. Moldova este să încerce să-i întoarcă în țară pe profesorii turci, poate apelând și la ajutorul unor organizații internaționale.

„Dar tăcerea Guvernului înseamnă că nu intenționează să facă acest lucru”, crede femeia.

„Eu sunt singura dintre cele șapte soții care sunt cetățeană a R. Moldova. Nu m-am așteptat la așa trădare de la țara mea. Este josnic și crunt. Ei au lăsat orfani opt cetățeni ai R. Moldova, copii care s-au născut aici”, a adăugat Galina Tufekci.

Aceasta nu poate să-și viziteze soțul în penitenciarul din Turcia, pentru că au fost cazuri când femeile au fost arestate pentru că sunt soții de teroriști.

Galina Tufekci le-a transmis un mesaj scurt tuturor celor implicați în cazul de extrădare ilegală a profesorilor turci, chiar dacă oficial este învinuită acum doar o singură persoană:

„Până nu este târziu, amintiți-vă că sunteți oameni”!

Fostul șef SIS, trimis în judecată în dosarul profesorilor turci, iar foștii săi adjuncți – scoși de sub urmărire penală. Reacția lui Vasile Botnari

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!