Cardurile bancare devin tot mai populare printre moldoveni. Jumătate din cele 25 de miliarde de lei, pe care le-au primit aceștia, au fost virate pe carduri. Însă, doar zece la sută au continuat să le folosească pentru achitarea produselor și serviciilor, pe când ceilalți au dat fuga la bancomate și au scos banii.

Moldovenii utilizează cardurile bancare pentru că, spun ei, este comod și sigur: „Dacă porți cardul cu tine, nu trebuie să porți o grămadă de bani în buzunar permanent”, „Mai periculos cu bani decât cu cardul”, „Având un copil mai comod cu cardul, achităm totul de acasă, cash trebuie să stăm în rând la bancă”.

Alții, desigur, sunt loiali banilor cash, pe care să-i simtă în mână.

Potrivit experților economici, odată la fiecare doi ani, tranzacțiile de achitare cu cardul se dublează. Ei spun că moldovenii se inspiră de la țările dezvoltate unde practica este o normalitate.

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: „Din 2013, 2014 Practic achitarea cu cardul nu era în Moldova, însă după ce s-au deschis hotarele și oamenii au început să meargă peste hotare, au văzut că este comod, după ce s-au învățat acolo au venit și continuă tradiția acasă”.

Potrivit experților economici, în prezent în Republica Moldova sunt în circulație circa 2 milioane de carduri bancare. Acum zece ani, erau în jur de 800 mii.

Reporter: Cătălin GORIA

Imagini: Sergiu CIUBARU

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!