/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Cardurile bancare, tot mai populare în Republica Moldova

missing
05 februarie 2020, ora 08:16

Cardurile bancare devin tot mai populare printre moldoveni. Jumătate din cele 25 de miliarde de lei, pe care le-au primit aceștia, au fost virate pe carduri. Însă, doar zece la sută au continuat să le folosească pentru achitarea produselor și serviciilor, pe când ceilalți au dat fuga la bancomate și au scos banii.

Moldovenii utilizează cardurile bancare pentru că, spun ei, este comod și sigur: „Dacă porți cardul cu tine, nu trebuie să porți o grămadă de bani în buzunar permanent”, „Mai periculos cu bani decât cu cardul”, „Având un copil mai comod cu cardul, achităm totul de acasă, cash trebuie să stăm în rând la bancă”.

Alții, desigur, sunt loiali banilor cash, pe care să-i simtă în mână.

Potrivit experților economici, odată la fiecare doi ani, tranzacțiile de achitare cu cardul se dublează. Ei spun că moldovenii se inspiră de la țările dezvoltate unde practica este o normalitate.

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: „Din 2013, 2014 Practic achitarea cu cardul nu era în Moldova, însă după ce s-au deschis hotarele și oamenii au început să meargă peste hotare, au văzut că este comod, după ce s-au învățat acolo au venit și continuă tradiția acasă”.

Potrivit experților economici, în prezent în Republica Moldova sunt în circulație circa 2 milioane de carduri bancare. Acum zece ani, erau în jur de 800 mii.

Reporter: Cătălin GORIA

Imagini: Sergiu CIUBARU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram