Comisia parlamentară, care a investigat tentativa puciului anticonstituțional din perioada 7 – 14 iunie, și-a încheiat activitatea de drept. Asta chiar dacă membrii acesteia urmau să prezinte un raport în fața Parlamentului, privind ancheta desfășurată. Prin urmare, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) Dinu Plîngău, tot el membru al comisiei, a pregătit un proiect de hotărâre, care prevede prelungirea termenului. 

Potrivit parlamentarului, membrii comisiei au investigat acest caz demn, însă ulterior, din cauza unor voințe politice, activitatea comisiei a fost îngreunată. Alesul poporului a spus că de mai multe ori a fost schimbat președintele și au avut loc niște alegeri în urma cărora comisia nu a activat.

„Ca ultimă speranță de a ne încadra în câmpul legal, astăzi voi înregistra un proiect de hotărâre ce ține de prelungirea mandatului de activitate a comisiei. În cazul în care va fi respins proiectul de hotărâre vom acționa în consecință”, a declarat Dinu Plîngău.

De asemenea, deputatul a mărturisit că nu a reușit în calitate de parlamentar să obțină de la unele instituții de stat informații de interes public, care se află sub grif secret, întrucât reprezentanții acestora s-au opus.

„S-a tergiversat prezentarea unor documente. Altele care au fost prezentate nu includeau informații de interes public. Rămâne mâine să vedem dacă plenul Parlamentului revine în câmpul legal pentru activitatea acestei comisii, în caz contrar, voi prezenta personal o sinteză a acestor investigații. Dacă va fi prelungit termenul de activitate, voi cere să fie discretizate anumite informații”, a mai precizat deputatul.

La sfârșitul lunii decembrie activitatea Comisiei parlamentare ce anchetează puciul anticonstituțional a fost extinsă cu un termen de până la 60 de zile, la propunerea președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi.

Amintim că Parlamentul a creat Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova.

Deputați iau motivate că cetățenii trebuie să cunoască adevărul despre acea „săptămâna de focdin politică din perioada 7-14 iunie, când Partidul Democrat a fost înlăturat de la guvernare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!