Piatra comemorativă, instalată la cererea lui Mihai Ghimpu, în Piața Marii Adunări Naționale ar putea să… dispară. Cel puțin o astfel de inițiativă a fost înregistrată recent la Primărie de către un sculptor din capitală. În locul pietrei, el propune să apară o sculptură specifică Rusiei, cunoscută ca Patria Mamă. Indignați de această propunere, membrii Mișcării Politice Unirea, din care face parte și Partidul Liberal, au organizat un protest.

„Să le fie clar tuturor. Ne punem aici vii, facem lanț, dar nu permitem ca simbolul demnității, suferinței atâtor generații de pe urma ocupației sovietice să fie scos”, a declarat Dorin Chirtoacă, președintele PL.

Sculptura propusă în locul pietrei comemorative ar face parte dintr-un scenariu al Federației Ruse, consideră un alt lider al mișcării unioniste. Și asta pentru că elogiază victoria sovietică împotriva naziștilor.

„Este o piesă de puzzle dintr-un scenariu mult mai mare al Federației Ruse. De ștergere a memoriei noastre românești și înlocuirea ei cu valori de origine rusească”, a spus liderul USB, Valeriu Munteanu.

Manifestanții au afișat fotografii cu sculptura imensă din Rusia, pe care însă le-au ținut cu susul în jos.

Contactat de TV8, sculptorul care a depus demersul la Primărie a declarat că un astfel de monument ar putea simboliza dragostea față de Republica Moldova.

„Cred că va fi mai bine decât o piatră. -De ce? -E „Mati-Rodina” (n.r.-Patria Mamă). Pietre avem în tot orașul, iar „Mati-Rodina” e una”, a spus sculptorul Iurie Terehov.

Cererea a fost depusă la primăria Chișinău. Edilul a precizat că evacuarea pietrei  comemorative nu ține de competența primăriei și a acuzat consilierii liberali că nu fac nimic altceva decât acțiuni politice. Am încercat să aflăm și părerea lui Mihai Ghimpu, cel care acum 10 ani a dispus instalarea pietrei comemorative, pe când era președintele interimar al țării, însă nu ne-a răspuns la telefon. Blocul de granit comemorează Victimele Ocupației Sovietice. Anterior, liberalii au ieșit să apere momentul după ce Igor Dodon a declarat că piatra ar dezbina societatea și trebuie evacuată de acolo.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!