Doi cetățeni moldoveni se află la bordul vasului de croazieră „Diamond Princess”, care a fot plasat de autoritățile japoneze în carantină din cauza suspecției de coronavirus.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că printre cei 2666 de pasageri ai navei sunt doi cetățeni ai R. Moldova. La bord se mai află 1045 de membri ai echipajului. Toți au fost plasați în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

„Cetățenii noștri au informat misiunea noastră diplomatică că ei cooperează cu autoritățile japoneze și efectuează teste medicale zilnice. În momentul de față, aceștia nu manifestă  simptome ale virusului, iar starea generală de sănătate este bună”, anunță MAEIE.

Croaziera „Diamond Princess”a intrat în portul Yokohama, lângă Tokyo, pe data de 3 februarie și a fost blocată de autorități din cauza suspecției de coronavirus.

Ministerul de Externe mai spune că un alt cetățean moldovean, care dorea să călătorească cu avionul de la Shanghai spre Federația Rusă, a fost notificat de compania aeriană despre contramandarea cursei pentru care avea deja bilet cumpărat.

Ambasada Republicii Moldova i-a recomandat să efectueze zborul prin rute ocolitoare. Cetățeanul a procurat ulterior bilet de la Shanghai spre Seul (Coreea de Sud), iar de acolo urmează să-și continue drumul spre Rusia.

„Ambasada Republicii Moldova la Beijing este în contact permanent cu autoritățile chineze, reprezentanții companiilor aeriene dar și cu misiunea diplomatică a Federației Ruse în China în vederea clarificării situațiilor similare și acordării, la solicitare, a asistenței consulare necesare”, precizează MAEIE.

Pe 3 februarie, câțiva cetățeni moldoveni au rămas blocați în aeroportul din Sian-Seanian din China, aflat la 800 de kilometri de Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus. Compania aeriană rusească „Ural Airlines” le-a refuzat pasagerilor, aproximativ 70 de persoane din state CSI, accesul la bordul avionului cu care urmau să zboare la Ekaterinburg. Oamenii au protestat în aeroport, scandând în limba engleză: „Vrem să plecăm acasă”.

Reprezentanții companiei aeriene au explicat că, potrivit unei decizii a Guvernului de la Moscova, începând cu 1 februarie, au dreptul să efectueze doar curse charter în China și să ia la bord doar cetățeni ai Federației Ruse.

/VIDEO/ Cetățeni moldoveni, stopați într-un aeroport din China. O companie aeriană rusească le-a blocat accesul la bordul avionului

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!