Reprezentanți ai Direcției afaceri economice și financiare din cadrul Comisiei Europene se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Aceștia s-au întâlnit cu reprezentanții Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Anticorupţie şi Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale și au audiat un raport despre investigarea fraudei bancare şi progresele înregistrate în implementarea Strategiei Naţionale de Integritate şi Anticorupţie.

Au fost prezentate mai multe informaţii ce ţin de activităţile desfăşurate de ARBI pentru recuperarea banilor sustrași din „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”.

ARBI a anunțat că a desfășurat investigații financiare paralele în baza a 8 delegații ale procurorilor în privința a 38 de persoane fizice și 7 companii, iar ca rezultat a identificat și a aplicat sechestru pe bunuri în valoare totală de 1,4 miliarde de lei.

Autoritățile au prezentat informaţii ce ţin de cooperarea cu instituţiile din străinătate pentru identificarea bunurilor infracţionale şi au apreciat suportul și schimbul rapid de date pe care l-au primit de la Europol şi Interpol.

ARBI a precizat că a expediat solicitări în 36 de jurisdicții (Europol) și 47 jurisdicții (Interpol) și au primit deja răspunsuri de la 64 de state.

Discuţia cu reprezentanții Direcției afaceri economice și financiare din cadrul Comisiei Europene a avut loc în contextul misiunii DG ECFIN de a stabili un dialog cu autoritățile publice din Republica Moldova, în vederea punerii în aplicare a acțiunilor vizate în cea de-a doua tranșă a Programului Uniunii Europene de asistență macro-financiară pentru ţara noastră.

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!