Fracțiunile parlamentare ale Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei Demnitate și Adevăr nu sunt de acord cu regulamentul care a fost adoptat ieri de Comisia juridică, numiri și imunități prin care a fost stabilită procedura de selecție și numire a patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor titulari de drept.

Procedura va fi similară unor concursuri organizate anterior de Comisia juridică, deși s-a demonstrat că rezultatele au putut fi trucate.

Ieri, la ședința Comisie juridice a fost votat acest regulament, în mare parte care a fost aplicat anterior în cazul directorului CNA. Noi am avut niște concursuri, am văzut care au fost greblele pe care am călcat. Am întrebat cum asigurăm noi ca anumiți membri să nu ofere punctaje minime pentru că nu agreează politic un candidat? Nu am primit răspuns”, a explicat deputatul Sergiu Litvinenco.

Deputatul Dinu Plângău a precizat că membrii PAS și PPDA optează pentru organizarea unui concurs de către o comisie specială în care să fie atrași experți internaționali și membri ai societății civile, prin eliminarea cât mai mult a factorului politic.

Nu pot evalua integritatea candidaților persoane care au dosare penale. Cel puțin doi membri din Comisia juridică au dosare. Cum putem vorbi de obiectivitatea rezultatelor, dacă există suspiciuni?”, a întrebat Plângău.

Și în avizul Comisiei de la Veneția, publicat pe 22 ianuarie, a fost criticată procedura de numire a membrilor CSM de către Parlament.

Cu toate că avem acest aviz, această majoritate promovează teza esențială a unui concurs desfășurat de Comisia juridică, o împărțeala politică. Din patru membri CMS, probabil doi vor fi ai PD-ului și doi ai PSRM-ului. Noi vom monitoriza foarte atent. Dacă vom vedea că este o simplă împărțeală politică, ascunsă prin acest concurs, noi vom acționa. Nu excludem că vom lua decizii mai radicale și nu vom participa la comisie”, a anunțat Sergiu Litvinenco.

Deputatul a adăugat că circulă deja zvonuri că fostul președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, ar fi unul dintre potențialii membri ai CSM-ului. „Mă întreb pe cota cui ar fi el încadrat în componența CSM? Dacă este așa, din start discredităm activitatea CSM”, a punctat deputatul PAS.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că a intrat într-un blocaj după modificarea legii și a adresat Parlamentului un demers în care a cerut desemnarea urgentă a membrilor din rândul profesorilor de drept titular, pentru suplinirea funcțiilor vacante din CSM.

Blocaj la Consiliul Superior al Magistraturii după modificarea legii. Instituția are un alt președinte interimar

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!