După ce salariile deputaților au crescut de la 1 ianuarie cu patru mii de lei datorită unei prevederi incluse în Legea bugetului și acceptată de Guvernul Chicu, parlamentarii au fost întrebați ce salariu ridică lunar. Unii au spus că nu cunosc sumă care le este transferă pe card. Alții, însă au afirmat că nici nu au știut că există un astfel de amendament. 

Salariile vin pe cartelă și nu întotdeauna urmărești acest lucru și acolo vin în câteva tranșe. Trebuie să stai cu creionul, să numeri”, a spus deputatul democrat Dumitru Diacov.

„Ați primit salariul pe card? – Nu știu,  nu m-am uitat pe card. Probabil că trebuie să fie deja. Eu achit cu cardul, nu știu, nu verific. – Să înțelegem că suma e mare dacă tot achitați și nu dați de capăt. – (râde) Economisim”, a precizat Adrian Lebedinschi, deputat PSRM.

– Ce salariu aveți? – Sincer nu cunosc. – Nu contează salariu pentru dumnevoastră? – Contează, doar că salariul deputaților din fracțiunea noastră este direcționat spre scopuri caritabile. – Din ce bani trăiți? – Am fost și sunt implicată în unele proiecte care îmi aduc venituri”, a răspuns deputata Partidului Șor Marina Tauber.

„ – Ce salariu ați ridicat pentru ianuarie? – Nu știu exact cifra, dar este ceva până la șapte mii de lei. Noi am discutat astăzi în fracțiune, ca această creștere salarială, dacă o să fie, fiecare să decidă unde să o doneze”, a menționat deputatul partidului Democrat, Vladimir Cebotari.

– Ultimul salariu a venit majorat? – Noi am fost în vacanță în luna ianuarie și transferul care s-a făcut la card chiar nu m-am uitat”, a spus Maria Ciobanu, deputată fracțiune PPDA.

De partea cealaltă, deputatul PAS Radu Marian, a recunoscut că defapt nici nu a citit amendamentul.

„Recunosc că atunci nu am observat amendamentul în lectura a doua. Au fost foarte multe amendamente, neobișnuit de multe. – Deputații nu prea le citesc pe toate? – Pe acesta noi da, recunosc că nu l-am observat. Dar l-am observat mai târziu. – După ce a fost votat. – Da, ei l-au votat”, a spus Marian.

Și Vasile Bolea a comentat acest subiect. Acesta s-a arătat cam deranjat de întrebările reporterei TV8.

„Pentru dumnevoastră acest salariu contează? – Aveți „oleacă” de respect. Mulțumesc… Oricărui cetățean când li se majorează salariu are o oarecare satisfacție. – Când vor avea și cetățenii R. Moldova această satisfacție? -… ”

După ce au votat împreună cu PDM amendamentul propus de democratul Vladimir Cebotari la Legea bugetului, datorită căruia salariile deputaților au crescut cu 4000 de lei, socialiștii dau înapoi și anunță că vor înregistra o inițiativă prin care vor cere Guvernului să anuleze prevederile care vizează lefurile deputaților.

Informația despre majorările de salarii a fost făcută publică ieri de un alt deputat PAS, Dumitru Alaiba. Acesta a fost imediat atacat de deputata socialistă Adela Răileanu, care l-a acuzat că lansează fack news-uri și l-a numit „troll” pe colegul său de Parlament. După ce Dumitru Alaiba a postat bonurile de salariu, pe care le-a primit, Adela Răileanu și-a șters postarea de pe profilul său de Facebook.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!