Ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, spune că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă. 

„A fost un conflict armat, declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană (…). Federația Rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Cu ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de Est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge”, a declarat Ciocoi.

„Că între timp sau până la acel moment, și avem semnale că aripa militantă a separatiștilor a fost probabil aprovizionată cu armament din depozitele la ceea ce s-a numit anterior armata a 14-a a URSS din regiunea transnistreană e un alt punct de discuție, dar factologic, armata Federației Ruse, dislocată în acea vreme pe teritoriul Republicii Moldova, a intervenit în forță, pentru a opri vărsările de sânge (…). La momentul destrămării USRR armata deja se afla pe teritoriul noii republici create”, a mai spus Aureliu Ciocoi.

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a fost întrebat de jurnaliști cum califică acel conflict armat de pe Nistru de acum aproape trei decenii după ce acum câteva luni fostul ministru de Externe Nicu Popescu a făcut o declarație precum că acel conflict a fost un război civil. Ulterior, Popescu a recunoscut că a greșit, făcând această afirmație.

Conflictul armat de pe Nistru s-a produs în primăvara anului 1992. Acesta a durat câteva luni, până în vara aceluiași an. În luna iulie 1992, Republica Moldova a semnat cu Federația Rusă un acord de reglementare pașnică a conflictului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!