Au murit preț de câteva minute pentru a salva mediul. Un grup de tineri au protestat astăzi în fața Parlamentului într-un mod mai puțin obișnuit. S-au prefăcut că-s morți, pentru a atenționa aleșii poporului să voteze proiectul de lege cu privire la constatarea stării de criză de mediu, înregistrat în Parlament de un grup de deputați din opoziție.

În pofida frigului de afară, tinerii au stat culcați la pământ, mimând astfel moartea care amenință omenirea în ultimii ani prin schimbările climatice, niivelul de poluare a aerului, a râurilor, dar și a numărului tot mai mare de gunoiești. Ei vor ca lumea să fie mult mai grijulie față de mediu și să nu provoace moartea naturii.

„Noi toți să ne unim și să facem anumite schimbări. Chiar și prin faptul că trebuie să mergem cu bicicletele, să evităm consumerismul, să evităm plasticul, să avem chiar și aceeași sticluță personală pentru apă”.

Noi vrem să transmitem deputaților că nu au de ales. Trebuie să voteze declararea crizei de mediu pentru că noi suntem într-o criză ecologică la moment în Republica Moldova, iar primul pas spre a o rezolva este să fie recunoscută problema”, Ecaterina Tuțișina, sctvistă, XR Moldova.

La protest s-a alăturat și unul dintre deputații PAS, Dumitru Alaiba, care este și printre cei șase semnatari ai documentului.

Este un efort de a convinge colegii noștri ca s-o facă cât mai repede. Noi murim pe câteva secunde ca să arătăm că până la urmă toți o să murim dacă nu o să facem ceva acum”, Dumitru Alaiba, deputat PAS.

Proiectul de hotărâre privind adoptarea Declarației cu privire la constatarea stării de criză de mediu pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat în Parlament pe 16 ianuarie curent. Acesta urmează să fie avizat de Comisiile parlamentare, după care supus votului.

 

Reporter: Nicolae Chicu

Imagine: Tudor Bigu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!