Cetatea Bender are nevoie de intervenții cât mai urgente pentru a asigura conservarea construcției. Concluziile au fost prezentate de specialiști în arhitectură italieni, care după șase luni de muncă, au finalizat expertiza tehnică a cetății. În timpul lucrărilor, restauratorii au descoperit vase din ceramică, arme și potcoave medievale.

Una dintre cele mai serioase probleme identificate de experți este starea pereților cetății. Potrivit lor, în ziduri sunt multe goluri, rămase după descompunerea unor bârne de lemn, utilizate în construcție încă de otomani.

„Înăuntru pereții sunt plini de goluri și sunt fragili, astfel că trebuie să găsim o soluție să le umplem și să conectăm suprafețele”, a explicat specialistul în conservarea monumentelor arhitecturale Nicola Berlucchi.

Iar pentru a efectua expertiza tehnică a cetății, experții au utilizat cele mai inovative metode: tomografia zidurilor și geo-scanarea terenului adiacent. Datorită acestora, specialiștii au descoperit o monedă, două ghiulele, două străchini și două potcoave, ce datează din secolele 16-17. Toate au fost transmise muzeului cetății.

„Ghiulele de la pușcă, două bucăți. Este foarte important că deja în laboratorul de la Chișinău au fost restaurate”, a spus arheologul Ion Ciobanu.

Lucrările de conservare a cetății urmează să fie efectuate de o companie care va fi selectată până la sfârșitul anului în baza unui concurs. Aceasta este unica metodă de a restaura cetatea, întrucât autoritățile din stânga Nistrului afirmă că nu au bani pentru acest lucru.

„Nu negăm că am făcut și greșeli. Dar faptul că în urmă cu zece ani aici nu putea intra niciun turist, iar acum Cetatea este vizitată de 30 de mii, este o realizare enormă”, a precizat Pavel Prokudin, consilierul pretinsului președinte transnistrean.

Proiectul de restaurare a cetății Bender face parte din programul european ”Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Potrivit experților, reparația completă ar putea dura zece ani și ar necesita în jur de 15 milioane de euro, până acum fiind alocați de Uniunea Europeană 2,5 milioane. Cetatea a fost înălțată în secolul 15, pe timpul domniei lui Ștefan cel mare și a fost inițial construită din lemn și pămâni. După ce a fost cucerită de turci în 1538, cetatea a fost reconstruită. Din 1991, cetatea, aflată pe teritoriul controlat de regimul separatist transnistrean, s-a deteriorat, și a fost deschisă publicului abia în 2008. Acum, cetatea este vizitată anual de aproximativ 60 de mii de persoane.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!