Secretariatul Parlamentului a ales compania care să livreze 110 tablete pentru deputați în sumă de 2,4 milioane de lei. În urma licitației, a fost aleasă oferta companiei „Bass Systems”, care a propus cel mai mare preț. Ofertele altor trei companii au fost respinse în decurs de 11 minute după ce acestea au fost plasate în sistemul electronic de achiziții.

Experții platformei revizia.md au analizat procedura de achiziție și au identificat mai multe indicii care dau de bănuit că licitația putea fi trucată.

Deschiderea ofertelor a avut loc la ora 10:00. Până la acest moment, Secretariatul Parlamentului  nu a avut posibilitatea de a vizualiza ofertele. Deoarece criteriul de atribuire, conform documentației,  a fost „cel mai mic preț”, prima ofertă care a devenit vizibilă în sistem a fost cea mai ieftină, propusă de compania „Fors-Computer”. Aceasta a fost refuzată la ora 10:09.

A doua ofertă vizibilă a fost cea depusă de firma „BTS PRO” și a fost refuzată la ora 10:11. Și a treia ofertă, depusă de compania „Accent-Tehno” a fost refuzată tot la ora 10:11.

Reiese că autoritatea contractantă a consumat doar 9 minute pentru evaluarea ofertei „Fors-Computer” și doar 2 minute pentru evaluarea următoarelor două oferte.  Acest interval de timp nu ar fi fost suficient nici pentru deschiderea tuturor fișierelor încărcate în sistem de ofertanți, cu atât mai mult pentru examinarea acestora”, scrie revizia.md.

De asemenea, Secretariatul Parlamentului nu a expus motivele pentru care a refuzat ofertele cu cele mai mici prețuri, deși era obligată de lege să facă acest lucru. În sistem apare doar explicația: „Alte motive de respingere a ofertei”.

Odată ce primele trei oferte, care propuneau cel mai mic preț au fost refuzate, a rămas în concurs o singură companie „Bass Systems”, care apare deocamdată cu statutul „în cauză”, adică grupul de lucru al Secretariatului Parlamentului nu a decis, deocamdată, dacă acceptă oferta mai scumpă cu circa 200 de mii de lei față de celelalte propuneri.

Amintim că, în octombrie 2019, procurorii anticorupție au anunțat că au pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 55 de milioane de lei care i-ar aparține lui Vladimir Plahotniuc, în cadrul dosarelor penale inițiate pentru spălare de bani, în care este vizat fostul lider al PDM. Printre bunuri se număra și cota parte de 100% din capitalul social al  „Bass Systems” a cărei valoare constituie trei milioane de lei și care câștigase anterior licitații la stat în valoare de sute de milioane de lei, dar nimeni nu știa că firma este afiliată lui Plahotniuc.

Ulterior, Consiliul Concurenței a anunțat că se pregătește tranzacția de vânzare a firmei către un consorțiu din Austria. Instituția analiza operațiunea de concentrare economică ce urmează a se realiza prin preluarea controlului unic asupra „Bass Systems” de către „S&T AG”.

Oficial, în acte, „Bass Systems”  aparține unei personae fizice Onisim Popescu, care este și administrator al companiei. Firma are o cifră anuală de afaceri de aproximativ 650 milioane de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!