Mișcarea Politică „Unirea” cheamă Guvernul în judecată! Unioniștii se declară indignați de amploarea evenimentelor preconizate de Executiv pentru ziua de 9 mai când se împlinesc 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cel mai mult îi nemulțumește faptul că în procesul de organizare a evenimentului este implicată și președinta Companiei de Stat „Teleradio Moldova”, Olga Bordeianu, iar televiziunea națională este obligată ca de 9 mai să difuzeze emisiuni și reportaje tematice.

„Să vedem reacția companiei „Teleradio Moldova”. Trebuie să vină cu una, deoarece e obligată să facă emisiuni și transmisiuni speciale”, a menționat liberala Corina Fusu.

Reprezentanții Mișcării „Unirea” condamnă faptul că de 9 mai la Moscova vor merge mai mulți soldați. De asemenea, unioniștii fac un apel în adresa celor implicați în organizarea evenimentelor să le boicoteze.

„Facem un apel către toți cei cu demnitate, reprezentanților din APL, educație să se opună acestor încercări”, a spus Vitalia Pavlicenco de la PNL.

Între timp, cei de la Mișcarea Politică „Unirea” au întocmit o cerere de chemare în judecată, adresată Guvernului.

„Am întocmit o cerere de chemare în judecată și vom cere anularea acestei hotărări a Guvernului, care încalcă grosolan legislația. Să vedem cum vor reacționa la un caz foarte clar unde legea spune limpede că suntem în prezența unei încălcări de lege. Azi o vom depune la Judecătoria Chișinău”, a anunțat liderul USB, Valeriu Munteanu.

Guvernul a aprobat acum două zile planul de acțiuni care urmează a fi realizate cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei, în care se regăsește și renovarea acestui monument.

În document se mai spune că militarii Armatei Naţionale vor participa la parada militară de la Moscova dedicată celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei.

De asemenea, un grup de veteran ai celui de-al Doilea Război Mondial din Republica Moldova urmează să participe la evenimentele din capital Rusiei dedicate Zilei Victoriei.

Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, nu a putut spune câți bani vor fi cheltuiți pentru deplasarea veteranilor la Moscova, deoarece nu se știe exact câte persoane vor putea pleca, ținând cont că toate sunt în etate și se deplasează greu.

În nota informative a proiectului mai sunt indicate cheltuieli de 195 de mi ide lei necesare pentru confecţionarea medaliei jubiliare „75 de ani de la Victoria asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial”.

Urmează a fi acordate și ajutoare materiale pentru participanţii la cel de-al Doilea Război Mondial, precum și pentru persoanele care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma rănirii, contuziei, schilodirii, fiind antrenate de organele puterii locale la strângerea muniţiilor şi a tehnicii militare, la deminarea teritoriului şi a obiectelor în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Mărimea alocațiilor nu este precizată.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!