Moldoveanca Corina Țurcan, fostă membră a conducerii companiei „Inter RAO”, care este acuzată de spionaj în Rusia, a fost din nou încarcerată. Instanța de judecată a admis recursul procurorilor, care nu au fost de acord cu decizia luată la mijlocul lunii ianuarie, când Țurcan a fost trecută în arest la domiciliu.

Trei judecători au fost de acord cu argumentele aduse de adjunctul procurorului general al Rusiei, Leonid Korjinek, care a spus că femeia a fost eliberată din detenție cu încălcarea procedurii, scrie rbk.ru.

Corina Țurcan a fost arestată de agenţii FSB pe 15 iunie 2019 și este învinuită de spionaj. Potrivit anchetatorilor, Țurcan a devenit agent al serviciilor de informații din R. Moldova în august 2004. În aprilie 2015, aceasta ar fi obţinut versiunea electronică a proiectului unui document elaborat de Ministerul Energeticii privind activitatea unor companii energetice pentru cooperare în plan internațional.

Femeia neagă acuzațiile și spune că nu cunoaște niciun reprezentant al serviciilor secrete străine și nu a văzut niciodată documentul despre care vorbesc autoritățile ruse privind piața energetică. Corina Țurcan afirmă că dosarul său a fost deschis la comandă, pentru a fi înlăturată de la conducerea companiei „Inter RAO”, în capitalul social al căreia deține 0,0354%.

În octombrie 2019, autoritățile din Federația Rusă au pus sechestru pe mijloace financiare în sumă de 451 de milioane de ruble, care aparțin moldovencei. Mai devreme, fusese pus sechestru pe trei conturi bancare ale Corinei Țurcan, în care se aflau peste 500 de milioane de ruble. Astfel, suma arestată de ruși în cadrul cauzei penale inițiate pe numele Corinei Țurcan se ridică la un miliard de ruble.

Potrivit presei ruse, Corina Țurcan, ar fi renunțat între timp la cetățenia R. Moldova și deține cetățenia României și pe cea a Federației Ruse.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!