/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Principala condiție a democraților pentru crearea unei majorități parlamentare cu socialiștii: Portofolii în Guvern

missing
07 februarie 2020, ora 07:02

Partidul Democrat se situează pe centrul eșichierul politic și poate forma coaliții și pe dreapta și pe stânga, dacă poate obține instrumentele necesare pentru a-și implementa programele sau promisiunile electorale. Declarația îi aparține președintelui PDM, Pavel Filip, care a precizat că membrii formațiunii sunt deschiși pentru dialog în vederea formării unei majorități parlamentare, dar vor avea o abordare „destul de pragmatică” și vor cere în primul rând portofolii în Guvern.

Pavel Filip mai spune că PDM se află acum într-o situație dificilă, pentru că „nu este nici la guvernare, nici în opoziție” și lasă să se înțeleagă faptul că și-ar dori o coaliție cu PSRM pentru a reveni la guvernare. Principala condiție despre care vorbește liderul PDM este obținerea unor portofolii în Guvern.

În capul mesei se pune dacă vom obține noi instrumentele necesare pentru a realiza promisiunile, pentru că de altfel de ce râvnești să ai instrumentele de guvernare? Este vorba de portofolii în Guvern, instrumentele administrative care îți oferă posibilitatea să-ți îndeplinești programul electoral și dacă vezi că obții asta, desigur că totul poate fi justificat. Dacă nu obții, nu are rost să intri într-o coaliție”, a explicat Filip în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Întrebat dacă democrații au intensificat discuțiile cu PSRM în ultima perioadă, în vederea formării unei alianțe, după ce premierul Ion Chicu a anunțat eventuale remanieri în Guvern după 100 de zile de mandat, Filip a evitat să răspundă.

Nu a vrut să spună nici ce portofolii ar vrea să preia democrații în Guvern, în cazul unei coaliții cu PSRM. Filip a spus că nu contează ministerele, important este „să obții posibilitatea să iei decizii la Guvern”.

„Nu este vorba despre un minister sau altul, pentru că deciziile la Guvern se iau colegial”, a adăugat Filip.

Președintele PDM a confirmat declarațiile făcute anterior de Dumitru Diacov despre întâlnirile săptămânale dintre democrați și socialiști. Acesta reiterează că se întâlnesc la Parlament, dar discută strict despre anumite propuneri ale Guvernului Chicu pe care democrații l-au susținut și analizează proiectele pe care ar fi gata să le voteze sau să le respingă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram