/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Mai multe stații PECO au afișat astăzi prețuri mai mici la carburanți. Benzina s-a ieftinit, în medie, cu 30 de bani

missing
07 februarie 2020, ora 20:50

La mai multe benzinării din țară, carburanții costau mai ieftin astăzi. Prețul la benzină s-a micșorat, în medie, cu 30 de bani mai puțin. Iar motorina și gazul sunt comercializate cu aproape 40 de bani mai puțin. Aceasta este a doua ieftinire a carburanților din această săptămână.

Stațiile Peco au afișat următoarele prețuri pentru carburanți. Un litru de benzină costă între 18 lei și 42 de bani și 18 lei și 55 de bani. Prețul la motorină oscilează între 16 lei și 22 de bani și 16 lei și 40 de bani. Și gazul lichefiat, folosit în mare parte de către taximetriști, s-a ieftinit, fiind între 10 lei și 45 de bani și 10 lei și 55 bani.

– Un litru de benzină costă astăzi 18,42 ori 18,55 lei

– Un litru de motorină costă între 16,22 și 16,40 lei

– Un litru de gaz lichefiat costă între 10,45 și 10,55

Cătălin Goria, reporter TV8 „Deși prețurile la carburanți sunt mai mici, șoferii cu care am discutat astăzi, ne spun că nici nu au observat aceasta scădere”.

„Își bat joc de oameni de rând, trebuie alungați toți care sunt acum la guvernare și să vină alții noi, altfel nu se schimbă situația”.

„Ați observat ieftinirea? -Dacă sincer să mă întrebați nici nu știu care sunt prețurile”.

„Încă n-am testat, dar ce face asta, la 50 de litri se primește 20 de lei, mare treabă, dacă ar fi un leu atunci da”.

„Se ieftinește cu 10 bani, apoi se scumpește cu un leu”

Ca ieftinirea să nu se simtă doar pe panouri, carburanții ar trebui să coste cu câțiva lei mai puțin, cred șoferii.

„Cât ar fi ok, să achitați pentru un litru de disel? -Cât mai puțin cu atât mai bine, ar fi undeva 13-14 dar nu 17 cum este acum”.

De partea cealaltă, experții în energetică consideră că micșorarea prețurilor este o reușită a Consiliului Concurenței.

Victor Parlicov, expert în energetică: „Eu am spus că dacă operatorii de pe piață o să simtă într-o bună zi că s-a trezit din somnul cel de moarte Consiliul Concurenței și a început a lucra măcar să facă o investigație pe această piață, eu vă asigur că situația cu prețurile foarte repede se va schimba”.

Acum câteva zile, premierul Ion Chicu a anunțat că prețurile la carburanți vor fi din nou stabilite de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, lucru pe care experții în energetică îl critică dur.

Victor Parlicov, expert în energetică „Eu consider că ideea ca ANRE să reglementeze prețurile este o idee proastă, este o mișcare în direcție greșită, este un pas înapoi, pentru că prețul pe piață la toți va fi același și consumatorul nu va putea alege”.

După monitorizarea scumpirilor, Consiliul Concurenței a ajuns la concluzia că operatorii petrolieri reacționează aproape imediat la creșterea cotațiilor, dar întârzie să reducă prețurile atunci când acestea scad.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram