Veteranii, care au luptat în anul 1992 în războiului de pe Nistru s-au arătat indignați de recenta declarație a ministrului Afacerilor Externe, precum că Federația Rusă a intervenit în război pentru a opri vărsările de sânge.

Veteranii au calificat afirmația lui Aureliu Ciocoi drept una josnică. Potrivit lor, dacă aceasta avea să-și permită un ministru dintr-un stat european, cazul avea să se termine cu deschiderea unui dosar penal și pușcărie.

„Ministrul în tranșee cu noi nu a stat. Declarațiile funcționarilor, precum că e vinovat Chișinăul de declanșarea conflictului, dă dovadă că nu-și dau seama ce vorbesc.

Funcționarii scuipă în memoria veteranilor care au decedat, a mamelor văduve și a soțiilor. Trebuie să-și ceară scuze de la veterani. Nu pot înțelege cum poți să arunci o astfel de învinuire ostașilor care au apărat țara. Într-un stat european, avea de mult să fie cu dosar penal, în pușcărie”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă unul dintre veterani.

De asemenea, veteranii s-au adresat și ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi. „Noi avem deținuți politici din rândul veteranilor și cerem să fie eliberați necondiționat”, a spus unul dintre veteranii de război.

Veteranii războiului de pe Nistru se vor convoca mâine în Piața Marei Adunări Naționale (PNAM) pentru a cere facilități de la autorități.

Conflictul armat de pe Nistru s-a produs în primăvara anului 1992. Acesta a durat câteva luni, până în vara aceluiași an. În luna iulie 1992, Republica Moldova a semnat cu Federația Rusă un acord de reglementare pașnică a conflictului.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!