/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Emoționant până la lacrimi! O mamă își vede fiica moartă printr-o „tehnologie a viitorului”

missing
08 februarie 2020, ora 20:08

Dacă în secolul trecut realitatea virtuală era mai degrabă un subiect de science fiction, astăzi tehnologia a devenit disponibilă pe scară largă. Este și cazul unei femei din Coreea de Sud, care și-a văzut fiica moartă printr-o „tehnologie a viitorului”. Mai exact prin realitatea virtuală (VR).

Futurism.com scrie că în 2016, o fetiță pe nume Nayeon, în vărstă de șapte ani a murit din cauza unei boli incurabile. Trei ani mai târziu, mama fetei a fost reunită cu fiica sa, într-o „lume virtuală” creată pentru un film documentar, numit „Te-am întâlnit”.

În imaginile video se vede cum femeia stă în fața unui ecran verde și poartă un set VR (ce include: o pereche de căști, mănuși și lentile). În cele din urmă femeia împreună cu fiica se țin de mână, vorbesc și chiar sunt la o petrecere.

În aceste momente, familia femeii o privesc cu lacrimi în ochi.

Poate că este un adevărat ceea ce se întâmplă. Dar acesta este visul pe care mi l-am dorit dinîntotdeauna”, a spus femeia moționantă.

Cum funcționează un set VR

Piesa centrală a unui set VR este ceea ce se numește HMD (Head Mounted Display), adică un ecran special construit în forma unei perechi de ochelari montată pe o cască. Ecranul este împărțit în două zone, afișând câte o imagine distinctă fiecărui ochi.

Evident, nu este suficient ca ecranele să fie plate, deoarece ochiul uman nu percepe astfel realitatea. Toți suntem capabili să vedem periferic, iar lumea virtuală și-ar pierde din plauzibilitate dacă nu am putea face asta și în ea. De aceea este important ca ecranul să poată simula un câmp vizual (FoV – field of views) larg, de cel puțin 100 de grade.

Lentilele HMD-ului sunt reglabile, pentru a putea fi adaptate la distanța dintre ochii fiecăruia, dar și la orice dioptrie. De asemenea, ele au rolul de a curba puțin imaginile, pentru a simula și mai bine felul în care le percepem în realitate.

HMD-ul este dotat și cu un sistem de tracking care îți poate urmări poziția și mișcările capului, determinând astfel schimbarea mișcărilor în funcție de direcția în care privești. Pentru ca imersiunea să fie completă, vei nevoie și de o pereche de căști de calitate sau de un sistem audio surround, care să poată reda sunetele într-un mod realist.

Nu în ultimul rând, va trebui să poți naviga prin lumea virtuală. În acest sens, poți folosi dispozitive precum:

  • un joystick
  • o mănușă de date
  • telecomenzi
  • trackball
  • omnidirectional treadmill (bandă de alergat omnidirecțională)

Deși tehnologia în cazul acestor dispozitive nu este încă atât de avansată, ele îți pot transforma statutul în lumea virtuală de la simplu observator la participant.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram