/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Istoria tânărului moldovean, fotografiile căruia au ajuns și în National Geographic

missing
08 februarie 2020, ora 08:50

Are doar 15 ani, dar mai mult de jumătate din viață și-o petrece cu aparatul de fotografiat în mână. În căutarea fotografiei perfecte, a cutreierat Europa, unde s-a îndrăgostit de orașul Praga. A trecut și oceanul, pentru a surprinde viața agitată din Statele Unite. Este, pe scurt, povestea unui adolescent din capitală, pe nume Rafael Raețchi, cel care nu-și imaginează viața fără aparatul de fotografiat. Pasiunea i-a adus deja și o recunoaștere internațională: câteva fotografii, una dintre care ilustrează renumita Piață Centrală de la Chișinău, au fost preluate de cunoscuta publicație, National Geographic.

NICOLAE CHICU, REPORTER: „Pentru a realiza o fotografie bună, nu-i obligatoriu să-ți cumperi cel mai scump aparat de fotografiat din lume sau să fii absolventul unei facultăți prestigioase de fotografie. Abilitățile esențiale ale unui fotograf bun sunt: spiritul de observație și imaginația”.

Cu aceste abilități este înzestrat și Rafael Raețchi, un adolescent din Chișinău, care, pe când avea doar 7 ani, și-a pus aparatul de fotografiat la ochi și, de atunci, vede lumea mai mult prin obiectiv.

RAFAEL RAEȚCHI, FOTOGRAF: Prima fotografie cu primul aparat despre care pot să spun că era chiar al meu a fost în apartament cu una din pisicile pe care le aveam. Am primit aparatul cela foarte entuziasmat. … am pierdut fotografia”.

Rafael spune că a desprins secretul imaginilor documentare de la fotografi cu experiență, fiind mai tot timpul pe urmele lor.

RAFAEL RAEȚCHI, FOTOGRAF: „Am interacționat cu foarte mulți fotografi, în mod special cu fotografi de documentare. Atunci am intrat în domeniu și mergeam cu ei… făceam poze pe unde mergeau ei, după care am prins chestia asta de documentar și de  spunere a unei povești”.

Talentul său fotografic a fost recunoscut și de publicații științifice internaționale, precum National Geographic, care a preluat câteva dintre lucrările lui Rafael.

RAFAEL RAEȚCHI, FOTOGRAF: „Le-am trimis pozele și chiar au acceptat, eu am fost foarte șocat și plăcut uimit de faptul că le-au acceptat până la urmă. Asta înseamnă că spun o poveste interesantă”.

Rafael surprinde oamenii așa cum sunt ei, fără filtre și fără a camufla realitatea socială. În viitorul apropiat, vrea să facă o expoziție cu cele mai ciudate obiceiuri ale moldovenilor.

RAFAEL RAEȚCHI, FOTOGRAF: „Despre modul nostru de a sărbători unele sărbători, cum ar fi Paștele Blajinilor, despre care am făcut o galerie fotografică. Despre tradiția asta foarte bizară de a bea și de a mânca de-asupra mormintelor, ceea ce mi se pare complet … cum se poate, ce-i asta?”.

Adolescentul vrea să-și facă o profesie din pasiunea sa pentru fotografiat. Iar pentru asta are de gând să aplice la o universitate peste hotare.

RAFAEL RAEȚCHI, FOTOGRAF: „Contrastul este foarte mare din ceea ce este în Chișinău și în alte țări. Aici oamenii sunt mai speriați Pe moment m-am gândit să studiez la Praga, Cehia. Acolo este o universitate foarte bună de artă, fotografie. Orașul Praga este orașul meu preferat din Europa”.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram